Космосът винаги е бил и си остава една от най-вълнуващите загадки за човечеството. Неговите дълбини непрекъснато привличат изследователи от всички поколения, но те продължават да бъдат предизвикателство за учените. Преди всичко обаче трябва да се намерят достатъчно куражлии, готови да нахлуят в неизвестното и да отговорят поне на част от хилядите въпроси, вълнуващи хората за огромното пространство над тях.

Затова днес името на Юрий Гагарин е неизменно свързано с Космоса. На 12 април 1961 г. той стартира от космодрума „Байконур“ на кораба „Восток-1“ и първи в историята вижда Земята отгоре.

Неговия полет продължава само 108 минути, но това е достатъчно, за да открие пътя към звездите. Тази дата остава и като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Предлагаме ви любопитни факти за Космоса и хората, дръзнали да нарушат спокойствието на Вселената:

 1. За цялата история на астронавтиката в Космоса не е загинал нито един човек. Имало е много провали, но те са се случвали или при излитане, или при спускане от орбита. Всички космонавти, разделили се с живота си в името на науката, са загинали в атмосферата.
 2. В орбита изгревът на Слънцето може да се види 16 пъти за един ден.
 3. Космонавтът, прекарал най-много време в орбита, е руснакът Валери Поляков. Неговият рекорд от 438 дни не е задминат и до днес.
 4. Астронавтите от „Аполо.11“, които кацнаха на Луната, при връщането си на Земята преминаха през митнически контрол. В митническите им декларации и е записано: „Товар – лунен прах и камъни“.
 5. Международната космическа станция е най-скъпия обект, създаден от човечеството.
 6. С помощта на специално оборудване може да се чуят звуците, издавани от космическите тела като звездите и планетите.
 7. Кучето Лайка е първото земно същество, пребивавало в Космоса.
 8. В състояние на безтегловност пламъкът се разпространява едновременно във всички посоки.
 9. Всяко денонощие на Земята падат около две хиляди метеорита, но почти всички изгарят в атмосферата.
 10. Звездите и планетите съставляват само около 5% от масата на Вселената. Откъде са останалите 95% засега не е известно.
 11. Само в нашата Галактика всяка година се появяват около 40 нови звезди.
 12. Газовият облак в съзвездието Орел съдържа огромно количество етанол, т.е. той се състои от алкохол.
 13. Масата на Земята се увеличава с около 2 милиарда тона на всеки хиляда години заради падащия на повърхността ѝ космически прах.
 14. Звездите в Голямата мечка всъщност се намират в различни галактики.
 15. В орбитата около Земята се намират около осем хиляди ненужни обекта, зарязани от хората. Това е предимно космически боклук.
 16. Първата жена, полетяла в Космоса – Валентина Терешкова, се страхувала, че може да загине, затова не казала нищо на близките си. Новината роднините ѝ чули по радиото.
 17. В орбита ръстът на космонавтите се увеличава с около 4-5 сантиметра, защото гръбначният им стълб не е подложен на силата на земната гравитация.
 18. Пребиваването в безтегловно състояние съществено понижава калция в костите.
 19. В Космоса не може да се плаче, сълзите остават на очите.
Сподели във Facebook