Изследователи от университета в Сан Франциско доказаха, че зависимостта от електронните устройства, която все повече се разпространява и се превръща в епидемия, прави хората нещастни. Своите изводи учените публикуваха в списание Sciencedaily.

Според американските експерти, когато хората прекаляват със смартфоните, в мозъка им се образуват неврологични връзки, предизвикващи зависимост. Същият ефект се наблюдава при тези, които употребяват прекалено много обезболяващи.

Изследователите открили още, че пристрастеността към електронните устройства влияе негативно на социалните връзки и прави хората нещастни. Допитване, проведено сред 135 студенти, установило, че тези от тях, които не се разделят със смартфоните, по-често от другите се чувстват самотни.

Авторите на проучването са разтревожени от разпространението на „електронната“ зависимост и съветват по-рядко да се ползват мобилни телефони и компютри. Те предлагат и игра: при среща в кафене или ресторант всички да оставят смартфоните си в центъра на масата. Който първи посегне към своя телефон, да плати цялата сметка.  

Сподели във Facebook