На 1 март за пореден път светът отбеляза деня на имунитета. Датата не е избрана случайно – именно на прага на пролетта хората трябва да се погрижат за укрепване на защитните сили на организма си.

Как ще разберете, че имунитетът ви не е в добра форма

Признаците са: простудни заболявания, продължително повишаване на температурата, появата на синдром на хроничната умора, болки в ставите и мускулите, нарушения в съня, често главоболие, обриви по кожата.

Имунната система на човека зависи наполовина от наследствеността, тъй като започва да се формира още в утробата на майката. Но 50% зависи от начина на живот. Трите кита, на които се крепят защитните сили на човека, са: здрав сън, физическо натоварване и балансирано хранене. Обикновено човек се замисля за ролята на имунитета по време на тежко простудно заболяване, което най-често е следствие от намалените защитни сили на организма. А времето между сезоните още повече провокира имунитета, затова трябва да се погрижите за неговото добро състояние.

Начините са много, ние ви предлагаме най-достъпните и ефективни:

Балансирано хранене

Именно то е залог за защита от вируси и важен фактор, повишаващ имунитета. Храненето трябва да бъде максимално рационално в количествено и качествено отношение. В менюто ви трябва да присъстват и животински, и растителни белтъчини. Първите присъстват в месото, рибата, яйцата и млякото, а вторите – в граха, фасула, овесените ядки. Благотворно влияят върху имунната система и морските дарове – скариди, миди, калмари. Не пренебрегвайте и подправките като джинджифил, карамфил, канела, кардамон, куркума, дафинов лист и хрян.

Витамини

Без витамини и микроелементи няма да постигнете желания ефект. Недостигът им може да компенсирате с мултивитаминни комплекси, но можете и да си ги набавите от оранжевите и червени плодове и зеленчуци, които през този сезон трудно се намират, но моркови има, а цитрусите и киселото зеле са много добър източник на витамин С. Витамин Е ще откриете в слънчогледовото олио и зехтина. Бобовите растения, зърнените храни, яйцата и ядките са богати на витамините от групата В. От микроелементите добре действат върху имунната система цинкът и селенът. Те се съдържат в рибата, месото, черния дроб, ядките, фасула и граха.

Червено вино

Цигарите и алкохолът не просто намаляват, а направо убиват имунитета. Червеното сухо вино обаче е полезно. Максималната допустима доза е 50-100 милилитра на ден.

Закаляване

За ползата от закаляването знаят всички, но повечето хора си представят, че трябва да тичат полуголи в снега. Всъщност такъв драстичен подход е напълно излишен. Според специалистите достатъчно е обливането на ръцете със хладка и топла вода от китките до лактите. Разликите в температурата на водата не бива да е повече от 15 градуса. Това обаче трябва да се прави всеки ден по 5-7 минути сутрин или вечер. Тази процедура е особено ефективна при децата.

Спокойствие

Стресът е един от главните врагове на имунитета. Рецептата за справяне с психическото напрежение е една: формирайте спокойно отношение към всичко, което се случва около вас. По-често си напомняйте, че ако не можете да промените ситуацията, трябва да я приемете като даденост.

Смях

Ако сте преживели стрес, компенсирайте го със смях. Той влияе върху организма също толкова позитивно, колкото физическото натоварване: понижава кръвното налягане, избавя от стреса и укрепва имунната система. Освен това смехът подобрява апетита, сваля нивото на холестерола, понижава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Вземете си котка

Доказано е, че котките повишават имунитета на собствениците си, предпазват от сърдечносъдови проблеми, благоприятно въздействат върху нервната система. Тяхното благотворно влияние върху хората отдавна е било забелязано, затова и на мъркащите домашни любимци е отреден специален ден, който светът отбелязва също на 1 март.

Сподели във Facebook