Здраве

22 Октомври 2021

Животът днес

Анкетни проучвания показват, че 59% от българите считат, че антибиотиците са ефективни срещу вирусни инфекции, а 53% вярват, че те помагат срещу простудни заболявания и грип. Самолечението с антибиотици у нас е практика на 43% от населението.1

В извънболничната помощ и в болниците масово се използват широкоспектърни антибиотици, което в комбинация с честа рехоспитализация води до разпространение на резистентни микроорганизми.

Това обяви пред журналисти доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Самолечението с антибиотици е опасна практика

От началото на COVID пандемията се наблюдава чувствително покачване на консумацията на антибиотици у нас (с около 30%), като България е вече на 4-то място сред европейските държави по употреба на антибиотици в извънболничната помощ.2

По думите на доц. Иванов засилената и необоснована употреба на широкоспектърни антибиотици от групата на макролиди и флуорохинолони, дори при леки и средно тежки случаи на COVID-19, води до резистентност към тях. И през следващите години можем да очакваме:

• Неефективно лечение на бактериалните пневмонии.

• Ръст на рецидивиращите инфекции от Helicobacter pylori (язвената болест) – у нас вече близо 30% от щамовете на Хеликобактер вече са резистентни на макролиди.

• Трудно лечение на сексуално-предавани инфекции (гонорея, хламидии), които досега ефективно са се лекували с макролиди.

• Трудно лечение на усложнени салмонелози и кампилобактериози при децата.

Доц. Иванов е категоричен, че е нужно спешно да променим отношението си към употребата на антибиотици. Антимикробните продукти трябва да бъдат разумно използвани – само при нужда, в необходимата доза и продължителност на лечение, при доказана ефикасност след определяне на микробната чувствителност.

Наблюденията на доц. Иванов се потвърждават и от лекарите в практиката. Според д-р Неделина Куртелова, пулмолог в COVID отделението на МБАЛББ „Света София“, и д-р Валентин Янев, ОПЛ, Първа градска болница, София, масово COVID-позитивни пациенти, дори без никакви симптоми, започват съвсем необосновано прием на антибиотици, включително без лекарска препоръка и без лабораторни изследвания. Техният апел към пациентите е да не се поддават на страха и паниката, да не посягат към антибиотик без лекарско предписание и при първи симптоми на инфекция - леко дразнене на гърлото, хрема, неразположеност, с главоболие и повишена температура, да се обърнат незабавно към своя личен лекар за насоки за лечение.

д-р Неделина Куртелова

При пациентите без усложнения д-р Янев има утвърдена терапевтична схема. Той препоръчва терапия с антивирусното лекарство Инфлуцид в комбинация с Шуслерова сол №3 железен фосфат на DHU. Приложени комбинирано (по 1 табл. от всяко на час), те помагат за овладяването на възпалителния процес и предпазват от настъпване на усложнения. Лекуват симптомите, с които протича заболяването и подпомагат имунитета в битката му с вируса. Подходящи са за цялото семейство, включително деца над 1 г. и бременни и кърмачки. Подходящ препарат за овладяване на възпалението и дискомфорта в гърлото е Тонзилотрен.

Д-р Янев препоръчва на пациентите си и алгоритъм от витамини и микроелементи – витaмини D и C, селен, цинк и др. Важно е да се проследява състоянието на пациента с COVID инфекция, за да се хване моментът на евентуално развитие на пневмония и да се прецени необходимостта от болнично лечение.

 

Източници:

1 Eurobarometer 445

2 ECDC/ESAC-NET 2021

Сподели във Facebook