Жителите на големите градове са принудени да дишат замърсен въздух, като през зимата ситуацията е особено опасна за здравето и най-вече за белите дробове и сърдечносъдовата система. Причината е, че през този сезон рязко се увеличава броят на домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво.

Затова специалистите препоръчват осем основни правила, които може да предпазят градските жители от последиците на замърсения въздух:

1. Не излизайте в пиковите часове

Известно е, че профилактиката е най-доброто лечение. Затова най-лесният начин да се предпазите е, като избягвате да излизате в най-натоварените часове, когато въздухът е най-мръсен.

2. Не спортувайте навън

По време на тренировки човек употребява повече въздух от обикновено, затова, когато спортувате, избягвайте градската среда. Тренирайте вкъщи или във фитнес залата. Не позволявайте и на децата да играят навън, когато въздухът е замърсен.

3. Носете маска

Снабдете се с висококачествена маска срещу замърсен въздух, защото обикновените не са ефективни.

4. Правете си инхалации

Това ще освободи дихателните ви пътища. Особено ефективно е маслото от евкалипт. Само няколко капки от него са достатъчни, за да започнете да дишате по-леко.

5. Осигурете циркулация на въздуха в автомобила си

Не оставяйте въздухът да застоява в автомобила ви и му осигурете постоянна циркулация.

6. Използвайте средства срещу дразненето в гърлото

При раздразнено от замърсения въздух гърло най-добре помагат джинджифилът и босилекът.

7. Ползвайте съвременните технологии

Използвайте съвременните устройства, за да следите нивото на замърсеност на въздуха. Днес всички смартфони са включени в интернет и разполагат с приложения, които ще ви покажат какво е качеството на въздуха, преди да излезете навън.

8. Снабдете се със стайни растения

Ако искате въздухът в дома ви да бъде чист, снабдете се с растения като фикус или бамбукова палма.

Сподели във Facebook