Здраве

22 Септември 2017

Животът днес

Американските лекари бият тревога – в САЩ забележимо се увеличава употребата на спиртни напитки, в резултат на което почти с 50% е скочил броят на хората с диагноза „алкохолизъм“.

Учените провели мащабно допитване, опитвайки се да изяснят как се е променило в страната нивото на употреба на алкохол за 10 години. В изследването са участвали 36 хиляди души. Оказало се, че почти всички социални групи днес пият повече отколкото преди десетилетие. При това с 30% се е увеличил броят на американците, които употребяват алкохол, подлагайки на сериозен риск здравето си. А броят на поставените диагнози „алкохолизъм“ е скочил с 49,5%.

Кой и защо е в рисковата група

В групата с най-висок риск попадат жените, които имат нисък социално-икономически статус, възрастните хора, както и расовите и етнически малцинства.

Учените подчертават, че в над 50% от случаите алкохолизмът е наследствено заболяване, но генетиката съвсем не е единственият фактор. Другите предпоставки са депресията, стресът, наличието на близък приятел или партньор, който злоупотребява със спиртните напитки.

Как се определя дали съществува проблем с алкохола

Американските медици са разработили специален тест, с чиято помощ може да се определи дали алкохолизмът е факт или няма повод за тревога. Ето ги и симптомите, според специалистите:

  • Вие често пиете повече и по-дълго от първоначално планираното.
  • Няколко пъти сте се опитвали окончателно да скъсате с алкохола, но не сте могли.
  • Силното ви желание да пиете измества всички други желания и  потребности.
  • Употребата на алкохол или предизвикано от него заболяване ви пречат да се грижите за дома и семейството си, причинява ви проблеми с работата или ученето.
  • Вие продължавате да пиете, независимо от проблемите с роднини и приятели.
  • Отлагате или зарязвате интересни за вас занимания заради желанието да пиете.
  • По време на употреба на алкохол или след това вие сте попадали в ситуации, увеличаващи опасността да получите травми.
  • Вие продължавате да пиете, независимо от чувството на потиснатост или на появилото се заради вредния навик заболяване.
  • Налага ви се да пиете доста повече, за да получите същия ефект, който по-рано сте постигали с по-малка доза алкохол.
  • Употребата на алкохол провокира у вас проблеми със съня, предизвиква треперене, безпокойство, повдигане, потливост, болки в сърцето.

Американските специалисти твърдят, че наличието на два или три от гореспоменатите симптоми подсказва за начален стадий на проблема, докато шест или повече признака сигнализират за тежка болест. Учените подчертават, че окончателната диагноза „алкохолизъм“ може да постави само квалифициран лекар, затова този тест е само подканяне да потърсите професионална помощ, ако се налага.

Сподели във Facebook