Здраве

25 Февруари 2016

3125

credoweb bg

Анорексията е разстройство на храненето, свързано с умишлено намаляване на теглото под нормалното за индивидуалните възраст и ръст. Тя се манифестира със силен страх от наддаване на тегло въпреки очевидното измършавяване. Този страх се успокоява временно с постоянното контролиране на поетите калории с храната, спазване на специални диети, изтощителни физически упражнения, редовно и многократно следене на кантара, пише в CredoWeb д-р Екатерина Борисова, психиатър от Варна.

95% случаите са в етапа на половото съзряване. По-рядко заболяват юноши, млади мъже и жени. В България от анорексия страдат около 200 000 души. Заболяването често протича, без да се потърси помощ от специалист, тъй като самите жени не желаят да търсят помощ. Причината е, че те изпитват удоволствие от измършавелия си вид.

Причините за възникване на заболяването са многобройни и недостатъчно изяснени. Патология в ген 6, хромозома 1Р показва предразположеност към заболяването, дисморфофобният синдром насочва към генетично сходство с шизофренната психоза, често има асоцииране с натрапчивите, депресивните и личностните разстройства. Търсят се и общи връзки с обсесивно-компулсивното разстройство. Основания дават сходните черти в типологията на личността – амбициозност, перфекционизъм, желание за контрол, затруднена социална комуникация и адаптация. Много често заболяването възниква у ученички от т. нар. елитни гимназии и при жени, чиято кариера изисква добър външен вид – манекенки, балерини, актриси. Тяхното мото е: Ако си слаба, ще бъдеш успешна и щастлива на подиума. Неслучайно куклата Барби е олицетворение на анорексията. Тя възпитава момичетата да харесват и подражават на определени телесни пропорции.

Често анорексията започва след психотравма, провал.

Друг път повод е отправена забележка от роднина или подигравка от съученик. Пубертетът е периодът, в който учениците са силно чувствителни към външния си вид и обикновено проявяват свръхкритичност към него с различна степен на тревожност, те наблюдават развитието на вторичните си полови белези, постоянно се сравняват и съревновават със съучениците си и модните икони от екрана. Склонни са да преувеличават физическите си недостатъци и да страдат от това. Почти винаги са разстроени отношенията с майката, а често и тези с бащата в смисъл на едиповия комплекс. Друга причина са разстроените отношения между родителите, като девойката е най-често арбитър между тях.

Анорексията не е безобидно увлечение по диетите и е важно навреме да се потърси помощ от специалист. Иначе на риск са изложени не само здравето, но и животът на момичето.

Прочетете още важна информация от д-р Екатерина Борисова на credoweb.bg, а ако искате да се свържете с нея - разгледайте профила ѝ в платформата за здраве.

Можете ли да познаете коя е известната личност на изображението? Разберете повече за болестта анорексия, като кликнете върху снимката

 

Сподели във Facebook