Без паника при детски температурен гърч

Много родители са преживявали силна уплаха, когато в хода на някакво инфекциозно заболяване детето им получи гърч. Оказва се, че това не се случва толкова рядко, нито е толкова опасно според специалистите. Важно е в подобен момент да се запази самообладание и да се действа разумно, а не емоционално.

Фебрилните гърчове са възрастово свързано припадъчно заболяване в кърмаческа и ранна детска възраст, при температура над 38о С, без данни за инфекция на централната нервна система, метаболитни разстройства, интоксикации и др., които не изискват диагнозата „епилепсия”. Те са най-честата форма на гърчове в детската възраст. Срещат се при 2 до 5% от децата до 5-годишна възраст в Европа. Най-често се изявяват между 18 и 22 месеца, като 90% от децата получават първи фебрилен припадък до 3-годишна възраст.

Защо възникват гърчове при температура?

Причините за фебрилните гърчове са разнообразни и са свързани основно с ниския конвулсивен праг при по-малките деца поради преобладаване на възбудните процеси в централната нервна система. Установени са и генетични причини, казва проф. Венета Божинова от клиниката по нервни болести за деца, УМБАЛНП „Св. Наум”, София.
Клинично фебрилните гърчове се изявяват при висока температура, в 85-90% от случаите най-често при вирусни инфекции на горните и долните дихателни пътища, варицела, други вирусни инфекции, уроинфекции или имунизации. За „прости” гърчове се приемат тези, които са кратки (под 5 мин), генерализирани по вид (т.е. обхващащи цялото тяло) и единични за 24 часа. „Усложнените” са с продължителност над 15 мин, с изява в едната лицева половина или ръка и/или крак, с възможна последваща пареза в тях и са 2 и повече за 24 часа.

Изследванията, които се провеждат при децата с фебрилен гърч, са свързани с изясняване на заболяването, причинило температурата (пълна кръвна картина, биохимични изследвания, изследвания на урина, консултации с оториноларинголог, рентгенография на белите дробове и др.). Ликворно изследване се извършва при съмнение за невроинфекция. Според проф. Божинова електроенцефалограма (ЕЕГ) се извършва не по-рано от 10-14 дни след инцидента. Установено е, че при първи фебрилен гърч ЕЕГ при 97% от децата е нормална. При усложнените термични гърчове са необходими и образни изследвания като компютърна томография (КТ) и/или магнитно-резонансна томография (ЯМР) на главния мозък за търсене на евентуална структурна увреда.

Как да се реагира?

По време на фебрилен гърч детето се поставя легнало в странично положение с главата назад за освобождаване на дихателните пътища и не се „вади езикът”! Не трябва да се прави опит за силово ограничаване на конвулсивните движения. Необходимо е да се наблюдават видът на детето - бледост, стягане на челюстта, затруднено дишане, напикаване, и продължителността на гърча.

Обикновено родителите се обръщат към спешната помощ, което е правилно. Острото лечение включва терапия на основното заболяване, противотемпературни средства и – по преценка на лекаря – приложение на антиконвулсивен медикамент, ако гърчът не премине спонтанно. При съответните показания детският невролог може да предпише профилактично лечение, което да се прилага при последващо температурно състояние. В сравнително редки случаи се налага по-продължителна профилактика и извън периода, когато детето има някакво остро заболяване.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 110