Когато става въпрос за някаква полза от спиртните напитки, обикновено се превъзнася червеното вино. Според учените обаче бирата също може да подобри състоянието и функционирането на организма.

На първо място пенливата напитка е богата на силиций, който е важен за скелета. Именно този елемент е необходим на организма за нормалното усвояване на калция, укрепващ костите. Дефицитът на силиций може да стане причина за появата на остеопороза. Най-голямо количество от този елемент се съдържа в бирата от ечемик.

Освен това бирата е сред продуктите, богати на желязо, благодарение на което е много подходяща за хора, страдащи от анемия, при които е типичен недостигът на хемоглобин. Лидер по съдържание на желязо е тъмното пиво.

Бирата е полезна и за борба с депресията, защото може да подобри настроението. В ечемичния малц се съдържа хорденин, към който са чувствителни същите рецептори на главния мозък, които реагират на хормона на удоволствието допамин.  При това доставчик на това вещество на удоволствието може да бъде и безалкохолната бира.

Употребата на бира е добра профилактика срещу атеросклерозата, който може да доведе до инфаркт и инсулт.

Учените отбелязват, че в сравнение с другите алкохолни напитки бирата е изключително наситена с антиоксиданти. Те са най-много в тъмните видове. Друго опасно заболяване, от което бирата може да предпази, е Алцхаймер.

Сподели във Facebook