Дискусията за целесъобразността на реваксинациите се води, откакто се появи Делта вариантът на коронавируса. Най-мащабното до момента изследване, проведено в Израел, доказа, че бустерната доза е жизнено необходима. Резултатите от проучването са публикувани в престижното списание The Lancet.

Изследването е проведено от юли до септември т.г. при поредния скок на заболеваемостта от Делта варианта в Израел. Да напомним – страната е една от първите в света, която проведе масова ваксинация в рекордни срокове и е лидер по брой на поставени бустерни дози.

За да оценят ефективността от реваксинацията, специалистите анализирали данните на 728,3 хиляди души, които са били имунизирани с трета доза от ваксината на Pfizer. Резултатите показали, че при тези хора рискът от хоспитализация е с 93% по-нисък в сравнение с тези, които са били ваксинирани с две дози. Вероятността от усложнения се намалява с 92% само една седмица след поставянето на бустерната доза, а опасността от смърт – с 81%. Особено важно е, смятат учените, че ефективността на реваксинацията не зависи от пола, възрастта или съпътстващите заболявания, а е еднаква за всички.

Сподели във Facebook