Български екип извърши уникална трансплантация

Седеммесечно бебе с тежка вродена аномалия на вътрешните органи и крайна степен на чернодробна недостатъчност получи шанс за нормален живот след много сложна операция, извършена от проф. Любомир Спасов и неговия екип в УБ „Лозенец“. На малкия Валери беше присаден донорски черен дроб, но по методика, непозната до момента.

Детето е родено с обратно разположение на вътрешните органи – сърце вдясно, а черен дроб – вляво, липса на извънчернодробни жлъчни пътища и изразена съдова аномалия - пълна липса на долна празна вена. Това налага новоприсаденият орган да бъде свързан директно към дясното предсърдие на сърцето, което е сериозно предизвикателство от хирургическа гледна точка. Успешната трансплантация в този случай е значително достижение на българската медицина в резултат на 10-годишни последователни усилия на целия екип.

Подобно съчетание на аномалии, каквито се наблюдават при малкия Валери доскоро се смяташе за абсолютно противопоказание за извършване на чернодробна трансплантация поради изключителните технически трудности за изпълнение. Днес Валери е в добро състояние с добри показатели, съответстващи на възрастта му, и има нормална чернодробна функция. Дори има шанс след пубертета да не се налага прием на имуносупресивни лекарства. По щастливо съвпадение на обстоятелствата спасяването на Валери е стотната трансплантация, извършена в болница „Лозенец” от началото на тези операции преди 10 години.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101