Здраве

20 Октомври 2014

1632

Животът днес

Българското нефрологично дружество вече е с профил в CredoWeb

Държавата да осигури на нефролозите безплатни изследвания за вирусни хепатити всяка година, а също приоритетно лечение и ранен достъп до иновативни лекарствени продукти. Това става ясно от публикация в профила на Българското нефрологично дружество вече в credoweb.bg. Участниците в Националната конференция по нефрология, която се проведе в Хисаря от 9 до 12 октомври 2014 г., подкрепиха инициативата на БЛС. Тя предвижда всички медицински специалисти, работещи с рискови пациенти на места, където може да стане заразяване с хепатит, да се проверяват редовно за вирусното заболяване. Идеята бе представена на конференцията от д-р Кирил Еленски, зам.-председател на БЛС.

Рискът е много висок, става дума не само за нефролозите, а и за широк кръг специалности в цяла България, посочи проф. Емил Паскалев, председател на нефрологичното дружество. Инициативата на БЛС включва и разработване на предложения за нормативни промени в законодателството. Сега някои от разпоредбите са неясни и създават проблеми на лекарите, които са позитивни за хепатит В или С, да работят пълноценно. В същото време има недостиг на специалисти по регионите. „Предлагаме да отпаднат нормативните ограничения заразените да не могат да упражняват пълноценно професията си.

Сега хирурзите не могат да влизат да оперират, остават само в кабинет”, каза проф. Паскалев. Настояваме медицинският персонал да бъде лекуван с иновативни препарати и мерки, които покриват рисковете на професията, заяви д-р Еленски. По думите му БЛС ще се опита да ангажира с тази кауза и останалите съсловни организации – БЗС и Съюза на българските медицински специалисти, които споделят същия риск. Целта е да бъде запазено и възстановено здравето на лекарите. Клинични проучвания сочат, че вече има ново лечение, което гарантира 98% излекуване. До месеци те ще бъдат регистрирани в ЕС и вероятно от януари 2015 г. ще бъдат достъпни, съобщи проф. Паскалев.

Проблемът с липсата на достатъчно донори в България бе друг акцент от конференцията. Тази година има положителна тенденция, само в нашата клиника в Александровска болница са направени над 60 бъбречни трансплантации, каза проф. Паскалев. Все още резултатите са далеч от най-успешната 1999 г., когато нов бъбрек са получили 92 души.

За още теми потърсете профила на дружеството в credoweb.bg.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 119