Сред огромното разнообразие от растителни видове на нашата планета се открояват някои, които със своето невероятно въздействие върху човешкия организъм са завоювали трайно място в лечебната практика на много народи по света. Към този избран кръг определено се отнася червеното френско грозде (Ribes rubrum), което принадлежи към семейство Касисови (Grossulariaceae).

Изящните, с искрящи червени сферички чепчици са неизменен атрибут в елитната френска кухня. В изисканите ресторанти редица ястия са гарнирани с френско грозде, което им придава необичаен колорит и ги доближава до произведения на изкуството. Друг е въпросът, че подобни ястия задоволяват много повече очите, отколкото стомаха...

У нас червеното френско грозде е малко познато и много рядко (само от внос) може да се закупи. Някои любители градинари, запознати с уникалните качества на това растение, с особена любов го отглеждат в градините си.

Световното производство на червеното френско грозде възлиза на около 700 хил. тона, като около 60% от него си поделят Русия и Полша. Следват Германия с 22% дял, Австрия, Украйна и Великобритания с по 3% и т.н.

Уникалният състав на плодовете на червения касис му е завоювал славата на

едно от най-полезните за човешкия организъм растения.

В малките червени сферички се съдържат до 10% въглехидрати, 4% киселини (лимонена, ябълчна, янтарна, оксалова, хлорогенова, хининова, салицилова и пр.), 0,6% протеини, каротеноиди, флавоноиди, кумарини, серотонин, фибри, витамини (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К), минерали (калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, фосфор, селен, флуор, йод) и т.н.

Киселините придават изключителна свежест на сочните плодове, а някои от тях, например хлорогеновата, имат и редица благотворни въздействия върху организма. Освен като мощен антиоксидант, инактивиращ свободните радикали, които действат губително върху човешките клетки, тази киселина се характеризира с хипогликемичен, хипохолестероломичен, хепатопротекторен и антиканцерогенен ефект. Хининовата киселина има бактерицидно действие и е особено ефективна при инфекции на пикочните пътища. Салициловата киселина има бактериостатично, противогъбично и противотемпературно действие. Неслучайно, подобно на малината, червеното френско грозде от векове се използва в народната медицина при простудни заболявания. Салициловата киселина притежава и кератолитично действие – разтваря белтъка (кератина) на брадавиците и други образувания на кожата и покриващия ги слой мъртва кожа.

Сокът от червено френско грозде е изпитано средство срещу акне, брадавици и лунички, както и за избелване на кожата.

Изключително ценна съставка на червеното френско грозде са флавоноидите – полифенолни съединения с широка гама полезни въздействия. Към тази група се отнасят над 6000 природни вещества, повечето от които участват във формирането на уникалния цвят на плодовете.

Флавоноидите са открити през 1938 г. от унгарския физиолог д-р Алберт Сент-Дьорди, носител на Нобелова награда, който им дава събирателното наименование „витамин Р”. Съвсем случайно ученият стига и до синергизма в действието на флавоноидите и витамин С, открит от него през 30-те години на миналия век. В присъствие на витамин С тези вещества способстват за увеличаване на еластичността и здравината на кръвоносните съдове, което чувствително понижава риска от инфаркт и инсулт.

Редица флавоноиди проявяват антибиотично действие, препятствайки развитието на определени вируси и бактерии.

Те са силни антиоксиданти, които превъзхождат действието на бета-каротена и витамините С и Е. Доказано е, че флавоноидите свързват и извеждат от човешкия организъм редица токсични метали, способствайки за неговата детоксикация. Има сведения, че те имат антидиабетично действие и предпазват от окисление „лошия” (LDL) холестерол.

Измежду флавоноидите, съдържащи се в червеното френско грозде, особено ефективен е кверцетинът. Последният проявява противовъзпалително и антиалергично действие, предпазва витамин С от окисление и т.н. На него в значителна степен се дължи антидиабетичното и антиканцерогенно действие на червеното френско грозде. Т.нар. проантоцианидини, представляващи най-често полимери на флавоноида катехин, допълват „отбора” от свръхмощни антиоксиданти в червеното френско грозде.

с най-високо съдържание на фибри

По своя антиоксидантен потенциал тези флавоноиди превъзхождат 20 пъти витамин С и 50 пъти витамин Е!

Освен че способстват за заздравяването на кръвоносните съдове, проантоцианидините противодействат на кръвосъсирването, предотвратявайки образуването на опасните тромби, и препятстват разрушаването на един от най-важните белтъци в човешкото тяло – колагена, основна съставна част на кожата, хрущялите и сухожилията. Главно благодарение на високото съдържание на флавоноиди червеното френско грозде има изключително благотворен ефект при заболявания като астма, алергия, атопичен дерматит, подагра, диабет, хемороиди, мигрена, парадонтоза, разширени вени, стомашна язва, болести на черния дроб и т.н. Наскоро учени от Харвард в САЩ установиха, че антоцианите - други представители на флавоноидите, които също се съдържат в червеното френско грозде, понижават с около 50% риска от развитието на болестта на Паркинсон.

Кумарините са друга ценна съставка на червеното френско грозде,

които имат антиканцерогенно, спазмолитично, тромболитично и разширяващо коронарните съдове действие. Серотонинът е невротрансмитер с многостранно действие в човешкия организъм. Той взема съществено участие в регулирането на телесната температура, настроението, сексуалността, кръвосъсирването, апетита, запаметяването и др. Ниските му нива в организма са причина за агресивност, депресия, мигрена и раздразненост на стомаха.

Червеното френско грозде е сред плодовете с най-високо съдържание на фибри (до 8 г/100 г), сред които преобладава пектинът. Фибрите оказват изключително благотворно действие върху храносмилателния тракт, улеснявайки чревния транзит и способствайки за избавяне от неприятната констипация (запек). Пектинът има уникалната способност да извежда от организма редица ендо- и екзотоксини и тежки метали, както и да понижава нивото на холестерола и глюкозата в кръвния ток.

Благодарение на високото съдържание на пектин получените желета и сладка от червено френско грозде са с отлично качество.

Поради особено голямото количество калий (280 мг/100 г) плодовете на червеното френско грозде спомагат за регулиране на водно-солевия баланс в организма (способстват за отстраняване на отоците на краката и под очите) и за нормалната работа на сърцето. Доказано е, че този елемент спомага за доброто функциониране на бъбреците, участва в доставянето на кислород в мозъка, както и в елиминирането на шлаките от организма. Поради високото съдържание на желязо (над 1,2 мг/100 г) червеното френско грозде е изключително полезно при нисък хемоглобин.

Червеното френско грозде е нискокалориен продукт – едва 38ккал (159 kJ)/100г. Сокът от червено френско грозде, в който преминават на практика всички полезни вещества, съдържащи се в плодовете, е един истински еликсир, който изпълва организма с жизнени сили, енергия и оптимизъм. 

Сподели във Facebook