Да държим сенната хрема под контрол

Започне ли цъфтежът на дървета и треви, животът на алергичните хора се вгорчава. Нито спят добре, нито са пълноценни през деня, напрегнати са и у дома, и на работа.  А страдащите от сенна хрема никак не са малобройна група –  според регистрите на Световната здравна организация представляват 10-20% от населението на планетата.

И бедата се умножава от обстоятелството, че сезонният алергичен ринит се съчетава и с хранителни алергии, влошава се от почти неизбежния в днешно време контакт с различни химически препарати, от замърсения с прах и автомобилни газове въздух и неблагоприятната като цяло екологична среда. Проявите са много характерни и не би трябвало да се сбъркат с обикновена настинка – секретът от носа е обилен и воднист, очите често са зачервени, има кихане, понякога дразнене в гърлото и кашлица. Сърбежът в носа е особено показателен за сенната хрема симптом.

Не са за пренебрегване и т.нар. кръстосани реакции към някои храни. Страдащите от алергия към бреза и леска трябва да бъдат особено внимателни с консумацията на лешници, бадеми, ябълки, круши, вишни, кайсии, праскови, киви, целина, картофи.

Алергия към зърнени култури, която е много разпространена у нас, може да се кръстоса и усложни от хляб, тестени изделия, хлебна мая, овесени ядки, колбаси, кафе, какао. Към целина и подправки трябва да са предпазливи хората, чувствителни към ароматни треви. Проблем за алергичните към плевели могат да бъдат слънчогледът, халвата, майонезата, горчицата, а също диня, пъпеш, тиквички, патладжани.

Токсичните вещества в цигарите тровят всеки, но алергичните хора са особено чувствителни, и то не само към прякото вдишване на дима, но дори и към полепнали по дрехите частици. Нещо повече - японско проучване установи, че повече от 80% от юношите, които живеят с родители пушачи, имат сенна хрема.

Макар плуването да се сочи като най-подходящия спорт за млади и стари, закритите басейни не са добър избор при предразположеност към алергии. Хлорът, с който се дезинфекцират басейните, е силен дразнител за кожата, очите и дихателните органи. Проучване на американски педиатри е установило, че рискът за юношите, плуващи редовно в хлориран басейн, да развият сенна хрема е от 3 до 7 пъти по-голям, отколкото за техните връстници, които посещават нехлорирани басейни.

Преди се смяташе, че заболявания като атопична екзема, атопичен дерматит, алергичен ринит, алергична бронхиална астма са характерни предимно за детската възраст. Но сега се наблюдава новопоявила се атопична алергична астма, развитие на алергичен ринит, който не е наблюдаван в детството, а след 33-годишна възраст, и зачестяване на появата на атопичната екзема в късна възраст.

„Тази тенденция се нарича атопичен марш, последователното развитие на атопична екзема, алергичен ринит и на бронхиална астма, и се наблюдава зачестяване на късно появила се астма при наличие на алергична атопична екзема и на алергичен ринит в ранна детска възраст”, обяснява д-р Мариана Мандажиева, алерголог във  ВМА – София.

Възможно е по чисто физически път, ако не изцяло да се избегне, поне значително да се ограничи контактът с алергена, към който човек е чувствителен, ако се следи внимателно поленовият календар - кои растения кога започват и завършват цъфтежа си. Ако работата ви е свързана с чести пътувания, а също и при планиране на почивка трябва да се съобразявате с полените на мястото, на което отивате.

Особено важно е да се следи метеорологичната прогноза. Силните ветрове, пожарите увеличават многократно алергените. Активното движение на въздуха спомага да се нацепват поленовите зърна. Разбира се, избягването на дразнителя е част от решението. „Вторичната профилактика е навременната терапия със средства, които ще намалят симптомите на алергичен ринит - съветва д-р Мандажиева.

- Такива са локалните антихистамини като Алергодил и пероралните, системните антихистамини като Ролетра - антихистамин от втора генерация. Използването на тези нови антихистамини не води до сънливост, до смущения в тонуса и работния ритъм, нито пречи при шофиране. Важно е, че могат да се използват без проблем от хора с всякакви професии.” (ЖД)

 

 

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 7