Здраве

14 Януари 2010

1832

Животът днес

Да помогнем на планетата и на здравето си

Да се живее в съответствие с принципите на екологията, е трудно, но в никакъв случай не е невъзможно.

Макар да не можем да си представим своето ежедневие без пералните машини, сешоарите или климатиците, има много други дребни неща, които могат да доведат до големи позитивни промени както във вашето здравословно състояние, така и в това на цялата планета.

Като бонус стремежът да сме съпричастни към глобалните проблеми на екологията в редица случаи  позволява да се пестят и пари. Вижте как.

1. Вземайте по-кратки душове

Поставете в банята си водоустойчив часовник и го нагласете да засича около пет минути. Еколози са изчислили, че това време е напълно достатъчно, за да успее човек да се изкъпе. Всяка минута отгоре е просто каприз, който хората от развитите страни са свикнали да приемат като даденост. Нещо повече - на пазара вече се предлагат водоспестяващи уреди за банята, намаляващи драстично разхода на вода на всяко едно домакинство.

Защо това е полезно за Земята?

Ако едно четиричленно семейство внимава с времето, което прекарва в банята, и използва подходящи приспособления, то може само за една година да спести 15 000 галона вода.   

Защо е позлезно за вас?

Топлата вода лишава кожата от нейните естествени натурални масла, така че колкото по-малко време се застоявате под душа, толкова по-добре хидратирано ще бъде тялото ви.

2. Избягвайте химическото чистене

Купувайте колкото се може по-малко дрехи, носещи етикета „само за химическо чистене”.

Защо е полезно за Земята?

Перхлороетиленът, който се използва в химическото чистене, е токсичен и според Международната агенция за защита на околната среда изтънява озоновия слой.

Защо е полезно за вас?

Счита се, че високи дози перхлороетилен могат да причинят замаяност, главоболие, умора, гадене и кожни възпаления.
 
3. Ограничете консумацията на червено месо

Вместо телешко, говеждо или свинско от време на време яжте риба. Освен това определете си един вегетариански ден в седмицата. Най-подходящ за тази цел е понеделник, тъй като през почивките дни повечето хора прекаляват с храните, а постното меню дава възможност на организма да се разтовари.
 
Защо е полезно за Земята?

Отглежданите за месо животни нанасят сериозни поражения върху климата на Земята. Преките емисии на метан от прасетата и кравите са значителен източник на парникови газове. За справка – метанът е 23 пъти по-силен от въглеродния двуокис като газ, предизвикващ глобално затопляне.

Защо е полезно за вас?

Възможният заместител на месото – рибата, е богата на омега-3 мастни киселини, които помагат не само на сърцето (понижават нивото на холестерола и триглицеридите), а и на сухата кожа. Два пъти седмично риба е съветът, който отправят всички специалисти по хранене.

4. Разкарайте освежителите за въздух

Обикновено въздухът в нашия дом е до три пъти по-замърсен от този, който е навън, така че поне веднъж дневно трябва да се прибягва до най-простия и естествен начин за освежаване - широко отворените прозорци (няколко минутки са напълно достатъчни). Ако все пак искате в стаите ви да се разнася лека приятна миризма, поставете в тях купички със смес от градински чай и обелки от портокали.

Защо е полезно за Земята?

Преди няколко месеца природозащитната организация The Natural Resources Defense Council тества произволно избрани 14 освежителя за въздух. Резултатите показаха, че 12 от тях съдържат фталати – химически съединения, сочени като причинител на хормонални аномалии и репродуктивни проблеми.

Защо е полезно за вас?

Освен споменатите вече фталати ароматизаторите могат да съдържат още различни видове алергени и химически вещества, причиняващи рак, като бензин и формалдехид.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101