Дали сме „Закъсали здравНо”

Серията от репортажи, обединени под заглавието „Закъсали здравНо”, са фокусирани върху здравеопазването. Те ще търсят проблемите в здравната ни система, както и възможните им решения.

Какво се случва с приема и обучението на студентите по медицина, как и какво специализират, къде работят и как се заплаща трудът им, какво ще се случи със здравната система след 5 или 10 години и ще има ли кой да ни лекува? Отговорите на тези въпроси търсят репортерите Ива Димова и Диана Радева.

„С тази кампания бихме искали да обърнем внимание на обществото какви са резултатите от здравната реформа, протичаща вече 20 години. Зад всеки проблем се крие лична история. Всяка истина има поне две гледни точки”, каза Жени Павлова, директор „Новини и актуални предавания” на PRO.BG. 

Темите в здравната поредица са изключително разнообразни. Има ли начин младите специалисти да останат в България? Какво мотивира нископлатените възрастни преподаватели? Защо един лекар плаща от джоба си бензин за личната си кола, за да преглежда болните? Как личен лекар обслужва 1700 пациенти в район от 11 села? Защо лекарите получават яйца и орехи вместо пари за работата си?

 Ще видим драмата на семейство, загубило детето си, защото няма реанимация в местната болница, получила лиценз, и историята на момиче, което не може да замине за лечение в чужбина, понеже администрацията не знае чужд език и не може да се свърже с болницата... И още много лични истории, превърнали се в драми заради абсурдите в здравната система, натрупвани с десетилетия.

Целта е не само да се представят ярки примери за проблемите в най-чувствителната обществена сфера, но и да се провокира диалог между институциите за изграждане на стратегическа рамка за дългосрочно развитие на здравната система, за да има кой да лекува болните след години.

Телевизията вече има положиелен опит от кампанията „Живот след смъртта. ИМА!”, която успешно подкрепи донорството в страната.

Новините на PRO.BG ще излъчват репортажите в понеделник, сряда и петък в емисиите от 7:00 до 10:00 всяка делнична сутрин и в централната емисия от 18:45 ч.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 119