Здраве

13 Януари 2010

2218

Животът днес

Детската закуска – бърза или полезна

Мазнини, сол и захар, прикрити зад примамлива визия

Наричат ги  junk foods, т.е. храни боклуци. Те са част от културата на бързото хранене и заедно с още много други (като зърнените закуски) са типични за хранителните навици на Запада. Нямат традиции у нас, но напоследък стават все по-популярни поради лесното им приготвяне (ако има такова) и отличната маркетингова кампания.

Рекламата ли обаче трябва да е водеща при избора ни на здравословно меню? Потърсихме мнението на Богомил Николов от БНАП (Българска национална асоциация на потребителите): „Дразним се от факта, че компаниите не продават храна, а мечти”. Това важи в пълна сила за детските зърнени закуски, на които ще обърнем по-специално внимание в този брой на в. „Живот и Здраве”.
Производителите все по-често залагат на атрактивната визия – някой анимационен герой – и подаръка (играчка, на която децата не могат да устоят), а не на хранителните стойности на своя продукт. Тази практика е много порочна, защото целевата им аудитория са деца и те лесно могат да бъдат манипулирани.

Оказва се, че корнфлейксовете се купуват и заради улеснението при приготвяне. Не са необходими никакви усилия, за да се сложи закуската в купа и да се залее с мляко. Какво обаче се крие зад примамливите опаковки, е въпрос, който силно интересува повечето родители, които искат да осигурят най-доброто за детето си. Миналата година БНАП е направила сравнителен тест на 28 зърнени закуски, които са насочени към детската публика. Според него почти всички имат завишено съдържание на сол, въглехидрати и мазнини. Това може да повлияе негативно върху развитието на детския организъм, като го претовари с мазнини, или да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система поради прекаления прием на сол. Не на последно място е реалният риск от наднормено тегло.

Но това е само общата оценка, нека бъдем по-конкретни. От 75% до 85% са въглехидратите в зърнената закуска на малчуганите. „Това не е нормално! Белтъчините са тези, които трябва да бъдат водещи в детското меню, защото те спомагат за изграждането на здрав организъм”, коментира г-н Николов. Освен това в този тип храни има много добавена захар, която действа като кофеин на неукрепналия организъм. „Това е стимулант!”,  категоричен е нашият събеседник. Може би тук се крие ключът към съвременната хиперактивност на отрочетата ни...

 Мазнините също не са спестени в зърнените закуски. Ако са в нормални количества, в това няма нищо нередно, защото мазнините са неделима част от запазването на енергийния баланс в детския организъм. В този тип храни обаче БНАП установява, че количеството им е прекалено високо и понякога са използвани хидрогенирани мазнини, а те съдържат трансизомери, които са вредни за човека. Сред тестваните закуски има абсолютни „първенци” по отношение на съдържанието на мазнини – цели 5 г на 100 г продукт.

Тези храни са богати и на сол, а тя кара децата да свикват с нея, да си добавят сол и на другите храни. Някои от най-известните марки в България предлагат продукти, които съдържат значителни количества от „бялата отрова”. При похапването на 100 грама от тези закуски малкият ви наследник ще поеме 43% от дневната си доза сол. 
Ако тези факти не са ви стреснали, ще се обърнем към статистиката. Поколения деца в САЩ са свикнали да се хранят с този тип закуски. Затова не е случайно, че те са на първа позиция по затлъстяване при малчуганите. Следващия път, когато посягате към кутията със зърнена закуска, замислете се дали тя е най-доброто, което можете да предложите на вашето дете: смес от сол, захар, мазнини, оцветители, алергизиращи съставки, емулгатори,консерванти, една безкрайна поредица от Е-кодове.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 99