Как обикновено подхождат лекарите, за да установят причината за кашлицата:

  1. Клиничен преглед. Това си остава златният стандарт, който не може да бъде заменен от никакви машини и високи технологии. Понякога заболяването се диагностицира в голяма степен само от отговорите, които пациентът дава на лекарските въпроси. Затова никога не гледайте повърхностно на това, което специалистът ви пита, а се стремете да отговорите максимално точно, пълно и адекватно.
  2. Преслушване. Наскоро отбелязахме 200 години от създаването на стетоскопа от френския лекар Рене Лаенек. Вече две столетия този метод не е загубил актуалността си. Добрият лекар може да установи много чрез обикновена слушалка.
  3. Рентгенова снимка. Също класика в диагностиката не само на белодробните заболявания. Но докато при други органи, напр. бъбреци, черен дроб и панкреас, рентгенът отстъпи на ехографите, при белия дроб той все още е водещ образен метод. Чрез скопия – оглеждане на рентген, и графия – рентгенова снимка, могат да се установят или изключат не само възпалителни, но и други белодробни заболявания.
  4. Кръвни изследвания. Броят на левкоцитите и съотношенията между различните видове бели кръвни клетки, скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ), С-реактивният протеин и някои други проби дават представа доколко организмът е засегнат от инфекция, активна ли е тя и какво лечение изисква.
  5. Микробиологично изследване на секрет от белия дроб. Най-добрият начин за установяване има ли бактериален причинител на инфекцията, какъв е той и на какви антибактериални средства е чувствителен. Понякога е по-добре да се изчака този резултат, отколкото да се приемат на всяка цена антибиотици на сляпо без лекарска препоръка.
  6. Бронхоскопия. Проникването с фиброоптичен уред в трахеята и бронхите се налага, когато има съмнение за патологични процеси, които не могат да се установят със сигурност по друг начин. При това изследване може да се вземе и материал за микробиологично и хистологично изследване. Прави се под упойка.
  7. Компютърна томография. Дава цялостна представа за структурата и заболяванията в шията, гръдния кош и горната част на корема. Могат да се видят различни малформации, увеличени лимфни възли, тумори, кисти и др.

Всичко за кашлицата може да прочетете ТУК

Сподели във Facebook