Здраве

25 Септември 2017

Животът днес

Около 54 милиарда бактерии живеят само в една кухненска гъба. Такива са резултатите от изследване, публикувано в научното списание Nature Scientific Reports. По време на проучването специалистите са открили високо ниво на Acinetobacter – микроорганизми, които провокират развитието на инфекции и които Световната здравна организация е причислили към най-опасните. Друг доминиращ вид бактерии върху гъбата за миене е Moraxella – главен виновник за миризмата в кухнята. Учените откриха още редица микроорганизми, които могат да предизвикат опасни заболявания.

Авторите на изследването предупреждават – лошата хигиена в кухнята води до сериозни инфекции. А гъбите са едни от основните доставчици на зарази, защото се използват за бърсане на различни повърхности, съдове, а и са в постоянно съприкосновение с ръцете ни. Спасението е само в честата смяна на кухненските гъби, най-добре един път в седмицата.

Каналът на кухненската мивка също буквално е задръстен от болестотворни бактерии. Затова и той трябва да се чисти поне веднъж в месеца. Достатъчно е да се залее с дезинфектираща течност.

Чекмеджетата в хладилника може да са заразени с плесени и гъбички, бактерията листерия или салмонела. Мийте ги поне веднъж в месеца и ги избърсвайте с 9-процентов разтвор на оцет.

Изследователи от Националния научен фонд на САЩ откриха, че 18% от всички използвани в домакинствата дъски за рязане са заразени със салмонела и ешерихия коли. Попадащите в микроскопичните пукнатини остатъци от храна са идеална среда за размножаването на бактерии. Затова след всяко ползване старателно мийте дъските за рязане, дезинфекцирайте ги, може и с оцет.

Изследване, поръчано от компанията Dunelm Mill и проведено с участието на 2000 души, показало, че само около 40% от хората сменят спалното си бельо в съответствие с хигиенните изисквания, т.е. веднъж в седмицата. А в случая не става въпрос за чистота или грижовност, а за здраве. Акарите много обичат мръсни чаршафи. Да не говорим за матраци, одеяла и възглавници.

Ако сте алергични към различни дезинфектиращи и почистващи препарати, спомнете си съветите на вашите баби. По тяхно време не е имало битова химия, а и алергиите са били по-малко.

Сподели във Facebook