Фимозата при възрастни често е заради инфекции

Вродена форма имат почти всички момченца, но не е повод за паника

Д-р Васил Василев работи в Клиника по урология на Александровска болница и e основател на сайта www.urology.bg

-Д-р Василев, какво представлява фимозата?

-Фимозата представлява стеснение на кожичката на главата на пениса (препуциум), което не позволява свободното й заголване. Среща се много често при мъжете. В зависимост от причините ние я разделяме на две големи форми - вродена и вторична (патологична) фимоза. 

Вродената фимоза се наблюдава при почти всички момченца. Дължи се на слепване между препуциума и главата на пениса. С израстването на детето кожата постепенно се отлепва и главата започва да се заголва изцяло. Добре е при къпане на бебето в продължение на няколко месеца или дори година родителите нежно и по малко да заголват главата на пениса му. Много рядко вродената фимоза може да се превърне в патологичен проблем при по-голямото момче или мъжа. Световните данни показват, че това се случва при около 4-5% от момченцата.

Вторичната фимоза се наблюдава при зрели мъже, които преди това не са били засегнати от проблема. Най-често тя е следствие на различни инфекции, които е прекарал човекът – баланопостити. Те предизвикват инфектиране на кожичката, която реагира и се свива. Около отвора на главичката на пениса остава пръстен, който не позволява свободното й заголване. В по-напредналите стадии, когато пръстенът е много тесен, ерекцията и половият акт стават болезнени. При секс, тъй като кожата не може да мине надолу, е възможно да се получат т.нар. рагади, които представляват надлъжни цепчици на препуциума. 

Другата причина за фимозата при възрастни мъже е диабетът. При това заболяване голяма част от глюкозата се отделя с урината и тя става сладка. Обособява се много добра среда за различни бактерии и се повишава рискът от инфекции, които допълнително водят до фимоза. Съществуват и някои автоимунни заболявания като лихен склероатрифия и други, които биха могли да доведат до стеснения на кожата.

-Може ли фимозата да бъде причина за някакви инфекции?

-Често пъти, когато фимозата е по-тежко изразена и заголването е болезнено, мъжете буквално неглижират хигиената. Под тази кожа се събират бактерии, тъй като там средата благоприятства тяхното развитие – топло, влажно, има отпадни клетки от т. нар. смегма, които са прекрасна хранителна среда за бактериите. По този начин се повишава рискът за развитие на инфекции, които впоследствие още повече стесняват отвора.

-Оперативното лечение ли е решение на този проблем?

-Решението е само оперативно. Става дума за т. нар. обрязване или циркумцизиум. Пак ще повторя, че става дума за козметична интервенция, а не за операция, която би повлияла ерекцията или нарушила оплодителната способност на мъжа. При тази операция се изрязва въпросният участък от кожата и главата се заголва много по-лесно. Почти половината от мъжете в света са обрязани още в детска възраст и това не е проблем за мъжа впоследствие. 

За да се свържете с д-р Василев, потърсете профила му в www.credoweb.bg

Интервюто взе Георги ГЕОРГИЕВ

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 139