Здраве

17 Февруари 2010

1764

Животът днес

Фитнесът – здраве и хармония

Тренировката е удоволствие, а не гладиаторска битка с килограмите

Натрупаният сняг ще се стопи бързо, но не и натрупаните през зимата тлъстинки. Време е да посетите фитнес залата, за да свалите с лекота не само палтото, но и килограмите.
По това време на годината залите се пълнят с хора, които трудно се побират в дънките си. Тъй че не се притеснявайте, че там спортуват само младежи и девойки със стегнати тела. Ще се уверите, че повечето са като вас – поотпуснали колана през зимните празници.

Отдавна вече не важи клишето, че фитнес залата е място за мускулести мъжаги с дебели вратове и кухи черепи. На английски fitness означава годност, кадърност, добро здраве, хармония. Фитнесът е за всички, които искат да са здрави и привлекателни.

Първото посещение е объркващо, тъй като има много уреди с плочки, болтчета, тежести. Инструкторът ще ви покаже какво да правите, колко серии, колко повторения, за кои мускули. Поне в началото това е задължително. После или се справяте сам, или плащате за индивидуална програма.

Политиката и цените в различните зали за индивидуалното ви отслабване или натрупване на маса са различни. В повечето софийски зали около 30 лева ще ви излезе програмата за тренировки и диета. Цените за едно посещение са между 7 и 10 лева, като в някои центрове има и безплатна сауна. Индивидуалните тренировки са по-скъпи. Картите са различни, като почти навсякъде минималните посещения са 8 на брой. Най-евтино е сутрин, най-скъпо – след 18 ч.

В интернет пространството има виртуални инструктори, програми за отслабване, за натрупване на маса, за трицепси, бицепси, тристепенни тренировки и какво ли още не. Ще намерите и хиляди съвети за отслабване, хранителни режими и добавки.

Все пак имайте едно наум, тъй като вашето тяло не е виртуално. Посъветвайте се с лекари, диетолози, инструктори. За да направите плочки на корема, не е нужно да блъскате до изнемога на лег машината. По-добре е да започнете със серии коремни преси, а това е нещо, което можете да правите и вкъщи.

Преди тренировка трябва да загреете тялото си, а не да се метнете направо на големите тежести. Обикновено се започва с бягане на пътечката, която показва скорост, разстояние, наклон, пулс и калории. Сами избирате с каква скорост да топите калории. Половин час бързо ходене няколко пъти седмично е добро начало, но с бягането се отслабва по-бързо, сърцето и дихателната система укрепват.

Същото е и с велоергометъра, който си е неподвижно колело. Избирате степен на натоварване и започвате да въртите педалите. С кардио тренировките се топят най-бързо погълнатите калории.

Механичните уреди извайват мускулите. Често ще чувате въпроса: “За какво ще работите днес?” Отговорите са различни – за гърди, за корем, за рамене, за гръб... Упражненията са различни и трябва да се изпълняват правилно, за да имат ефект. Обикновено върху уреда има картинка, която показва върху кои мускули е натоварването.

Тренировката трябва да е удоволствие, а не гладиаторска битка с килограмите. Не гледайте постоянно колко калории сте отгърмели и не скачайте постоянно на кантара. Хубавите неща стават бавно, а всеки инструктор ще ви каже, че ви трябват най-малко две тренировки седмично.

И в залата царува модата, но удобният екип и чистите маратонки са задължителни. Ще ви трябва и бутилка минерална вода, тъй като помага за по-бързото изгаряне на мазнините. След сауна и фитнес се препоръчват водите с висока минерализация. 
И след излизане от залата, въпреки че сте изкачили цял небостъргач на степера, не вземайте асансьора до третия етаж.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107