Физиотерапевтът: Тялото и мозъкът ни имат пластичност и способност да се адаптират

От Форума на CredoWeb 

Въпрос от Илонка Иванова: Здравейте, имам постоянно напрежение и болки в гърба, тъй като в офиса съм почти непрекъснато в седнало положение. Много моля някой специалист да ми препоръча упражнения, които ще ми помогнат. Знам, че е добре да ходя на масажи, но невинаги ми е възможно. 

Димитър Христев, физиотерапевт: Здравейте, не бих ви препоръчал магически упражнения, защото такива няма. Хроничната болка е нещо много сложно – основава се на нашите емоции, преживявания, физическа дееспособност, желанието да се движим, да се храним добре и да приемаме достатъчно течности, свръхчувствителност на нервната система и т.н. Модерната теория за болката като цяло не я приема като прост сигнал (дразнене)-> провеждане-> регистриране->реакция. Болката  е преживяване, конструирано от мозъка, за да ни предпази от нещо, което отключва сигнал за опасност на цялата система. Всяко едно от нещата, които изброих, са важни. Това означава, че e много вероятно физически да няма лезия (нараняване), но стресът от работата и недостатъчно движение да отключват сигнали, които да карат мозъка да конструира болка,  с която да ви предпази.

Масажът помага, доколкото дава успокоение на централната нервна система, че нещо се прави, за да се пребори болката в гърба ви. Той ще подобри кръвообращението, ще ви донесе удоволствие, успокоение, сигурност, ще подобри гъвкавостта на тъканите, но в никакъв случай не може да замести движението. Намерете вашето движение, ставайте от бюрото, ходете пеша на работа, спортувайте, не защото ви боли, а защото ви носи удоволствие. В никакъв случай не се оставяйте на страха от "седя много, схваната съм, боли ме" да ви пречи да се движите. Не се поддавайте и на страх от твърдения на терапевти (в повечето случаи добронамерени, но незапознати с модерните проучвания за естеството на болката), че "имаш шипове, крива си, не си симетрична, дисбалансирана мускулно, че нещо трябва да се намести и др.".   

След 20-годишна възраст в човешкото тяло започват дегенеративните промени. Това е факт. Със сигурност обаче не 100% от нас са постоянно в хронична агония заради физически причини. Тялото и мозъкът ни имат пластичност и способност да се адаптират. Достатъчно движение, силна мускулатура, добро и стабилно емоционално състояние без страх и безпокойство, балансиран начин на хранене и приемане на достатъчно течности. В краен случай наистина можете да посетите физиотерапевт, запознат с модерните теории и практики в третирането на хроничната болка, който да ви тества и да види структурно каква е вашата биомеханика. Това ще рече: сила на мускулите, дължина на костите, стойка, гъвкавост и др., и да препоръча упражнения, които да направят движенията ви по-функционални, но това в никакъв случай няма връзка с наличието на болката. Написаното от мен е сверено с най-модерните проучвания на пионерите, занимаващи се с pain science. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 139