Генеричните лекарства със сериозен принос в здравеопазването

По време на своята 20-а годишна среща Европейската генерична асоциация (ЕГА), чийто член e БГФармА, призова всички здравни институции категорично да признаят сериозния принос на генеричните и биоподобните лекарства към здравеопазването в Европа. Освен това производителите на тези лекарства имат важна роля за осигуряването на заетост и за развитието на инвестиционната среда в страните - членки на ЕС. Генеричните и биоподобните лекарства създават реална конкуренция на фармацевтичните пазари, спестяват разходи за медикаменти и гарантират качествени и достъпни лекарствени терапии за всички нуждаещи се граждани.

Делегатите на 20-ата среща, която се проведе в Мадрид, бяха единодушни, че генеричните лекарства сериозно допринасят за подобряване на здравето на пациентите в Европа чрез разширяване на достъпа до лечение и по този начин помагат за увеличаването на продължителността на човешкия живот. Редица участници в срещата говориха за ролята на генеричните медикаменти в съвременното здравеопазване и споделиха необходимостта от развитие на прогенерична лекарствена политика, за да може в по-голяма степен да се използва потенциалът на този вид лекарства, тъй като това би било в интерес най-вече на пациентите.

Ник Хагер, президент на ЕГА, заяви, че генеричната индустрия е ценна основно с приноса си за общественото здравеопазване и възможностите, които дава за балансиране на здравните бюджети.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107