Отдавна е известно, че хората не получават енергия от всички продукти, с които се хранят. Затова голяма роля при възстановяването на силите имат менюто, както и размерът на порциите. Учените за пореден път напомнят - пълният стомах не означава, че сте се заредили с енергия и сте готови дълго време да бъдете активни. Напротив – това води до прилив на кръв към храносмилателните органи и човек става сънлив и отпуснат.

Върху енергийното ниво обаче оказват влияние и продуктите, с които се храним. Учени от САЩ проведоха мащабно изследване  и установиха кои храни най-силно свалят нивото на енергийния ни запас.

Според специалистите „най-сънливите“ продукти са:

Пуйка

В месото ѝ се съдържат особени белтъчини, които отпускат организма на човека. От една малка порция може би няма да ви се доспи, но ако прекалите, работоспособността ви значително ще се понижи.

Захар и десерти

Рязкото понижаване или повишаване на глюкозата в кръвта изморява организма. Именно затова любителите на сладкиши често чувстват липса на енергия.

Алкохол

Спиртните напитки забележимо снижават активността на нервната система. След употребата на алкохол хората се отпускат и стават сънливи.

Пържени храни

За да бъдат преработени пържените храни от организма, е необходимо продължително време. Освен това този начин на готвене дразни храносмилателната система и насища организма с вредни вещества.

Брашно и тестени изделия

Тези продукти, както и захарта, водят до повишаване на глюкозата в кръвта.

За да бъдете винаги заредени с енергия, учените препоръчват:

  • Овесени ядки на закуска.
  • Хранете се често и по малко.
  • Продукти с високо съдържание на въглехидрати яжте в първата половина на деня.
  • Следобед употребявайте белтъчна и растителна храна.
  • Пийте повече вода.
  • Не забравяйте за витамините.
Сподели във Facebook