Яйцето царува в домашната козметика

Жълтъкът подхранва кожата, белтъкът я стяга

Тина БОГОМИЛОВА

Великден без боядисани в червено яйца не бива, тъй като те са символ на Възкресението. 

Яйцето дарява живот, енергия и красота. То съдържа купища необходими ни витамини и минерали, независимо дали е сурово, сварено или в омлет. 

Белтъкът е идеалният източник на протеини, необходими за костите, мускулите, кожата и кръвта. Жълтъкът пък е много хранителен, съдържа витамините А, В, D и E, минералите желязо, селен, цинк, калций, фосфор. 

В яйцето има много лутеин - мощен антиоксидант, който подобрява зрението и паметта. Цинкът укрепва имунната система, желязото подхранва червените кръвни клетки, витамините В помагат на нервната система, А и Е се борят със свободните радикали, а D и калцият правят костите и зъбите по-здрави. Специалистите обаче препоръчват да не се прекалява с яйцата или поне с жълтъците, тъй като един дневно си е мощна протеинова бомба. 

Яйчице на ден разхубавява и подмладява. Кокошите продукти са не само закуска за шампиони, но и стар трик за красива кожа и коса. Яйченият протеин помага за заздравяването на тъканите и стягане на кожата, за растежа на косата и на ноктите.

Яйцата правят кожата гладка и стегната, подхранват, почистват и избелват. Участват в изграждането на клетъчната структура и стимулират производството на колаген и еластин. Албуминът е уникално вещество, съдържащо се в яйцата, което помага за изглаждането на бръчките около очите и устните.

Яйчената козметика свива порите, лекува акне, облекчава подпухването около очите и защитава от свободните радикали. Придава обем, жизненост и копринен гланц на косата, помага при косопад.

Не е случайно, че яйцето царува в домашната козметика. Повечето маски за коса и лице се правят с жълтък, а белтъкът е много полезен за мазна кожа.

Сухата кожа обича да си хапва жълтък, защото я подхранва и тя спира да се лющи. Най-елементарната маска, която възстановява тонуса, действа като пилинг и доставя хранителни вещества в дълбоките слоеве на кожата, е лицето и шията да се намажат с жълтък за 20 минути. Ако един жълтък се смеси с половин лъжичка мед, се получава чудесна кашичка срещу бръчки. Фините линии се изглаждат и с жълтък, лъжичка зехтин и няколко капки лимонов сок. 

Белтъкът пък стяга кожата. Суров белтък за десетина минути избавя очите от торбички и подпухналост. За мазната кожа един белтък се смесва с една чаена лъжичка мед, две капки зехтин и две капки лимонов сок. Разширените пори се свиват с каша от разбит белтък и малко брашно. 

Маските с яйце са перфектни за косата. Яйчната козметика е балсам за кожата на главата и косата. Тя изчиства пърхота, заздравява скалпа, възстановява блясъка на косъма и защитава от вредното влияние на атмосферните условия. 

Яйцата съдържат витамин В3, който се грижи за по-бързия растеж и наситен цвят на гривата. За по-интензивен цвят се смесват лъжица накълцан пресен лук, две лъжички мед и един жълтък. 

Укрепваща маска за коса се прави от жълтък, супена лъжица зехтин, по една чаена лъжичка мед, коняк и хума. 

Аминокиселините в яйцата предпазват от пърхот и увреждане. Полезно е косата да постои няколко часа с кашичка от белтък, малко кисело мляко и лимонов сок. Първоначалното отмиване на яйчените маски се прави с хладка вода, защото белтъкът може да се пресече и трудно се отмива.

Тъй че, когато се готви омлет, едно яйчице може да се чукне отделно, за по-гладка кожа или по-лъскава грива.

Домашна козметика:

За коса:

Мазна:

Смесват се една чаена чаша кисело мляко, лъжичка сода за хляб, един белтък и сок от един лимон. Корените се масажират десетина минути, оставя се да престои 2 часа. 

Суха:

Един разбит жълтък се смесва с 1 супена лъжица мед, 1 лъжица зехтин, 1 лъжица шампоан и сока от 1 глава лук (или 2 таблетки хинин, стрити на прах). Прави се компрес, който се оставя 2 часа. 

За кожа: 

Мазна:

Един белтък се разбива на сняг, след което се добавят няколко капки лимонов сок. Маската действа 20 минути. Измива се с хладка вода или отвара от лайка.

Суха:

Към един разбит жълтък се добавят 2 супени лъжици зехтин. Маската действа 15-20 минути. Отстранява се от лицето с памучен тампон, натопен в топла вода или отвара от лайка.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 139