Здраве

14 Януари 2010

1862

Животът днес

Имунизациите – застраховка за здраве

Освен че имунизациите могат да предотвратят голяма част от заболяванията у нас, най-вече сред децата, чрез тях се спестяват и огромни средства за лечение на последващи усложнения. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията „Имунизациите – настояще и перспектива”, част от Единадесетия конгрес на Българската педиатрична асоциация, който се проведе в Пловдив. Според направените изчисления ракът на маточната шийка струва годишно на държавата 86 млн. лева. За сравнение, ваксинацията на една възрастова група момичета би струвала на бюджета поне четирикратно по-малко. Ето защо като задължителна стъпка специалистите посочват финансовото и ресурсното обезпечаване на Националния имунизационен календар, както и неговото регулярно осъвременяване.
Участниците в дискусията припомниха, че през юни Министерството на здравеопазването одобри промени в Наредбата за имунизациите в България и в имунизационния календар бяха включени два нови антигена – срещу Хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) и срещу Стрептококус пневмоние (пневмококи). В ранна детска възраст тези микроорганизми са едни от основните причинители на респираторни инфекции, пневмонии, отити.  Препоръчителни от 2010 г. ще бъдат имунизациите срещу рак на маточната шийка и ротавирусните инфекции. За тези имунизации обаче все още не е взето решение за финансиране.
 Специалистите са категорични, че осъвременяването на имунизационния календар с нови, ефективни и комбинирани ваксини, както и неговото финансиране са гаранция за по-добро здраве и за съществено понижаване на разходите на държавата за лечение на ваксинопредотвратимите болести.
 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 92