Здраве

29 Февруари 2016

2132

Животът днес

 

Известно е, че през студения сезон опасността от сърдечносъдови заболявания се увеличава. А февруари се смята от специалистите за един от най-рисковите месеци. Защо?

Неотдавна изследователи от Лос Анджелис анализираха статистиката от седем американски щата, в които климатът е различен. Оказало се, че през зимата показателите за смъртност от сърдечносъдови заболявания навсякъде се повишават със средно от 26 до 36% в сравнение с летните месеци.

Тези данни потвърждават резултатите от предишни изследвания, чиято цел е била да установят връзка между честотата и тежестта на различните видове инсулт и сезоните в страните по целия свят. Най-големи тревоги у специалистите предизвикали месеците февруари и ноември.

А учени от Португалия доказали, че снижаването на температурата само с един градус по Целзий увеличава вероятността от инсулт с 3,9%. А при кардиоемболичния инсулт (предизвикан от попадането на тромб в мозъка) опасността нараства с цели 5%.

Както се оказва, в момента сме в опасен сезон и повишена бдителност никак не е излишна.

Защо сърцето и кръвоносните съдове страдат през зимата? Съществуват няколко хипотези:

  1. Студеното време свива съдовете и повишава артериалното налягане. И двете са рискови фактори за инсулт.
  2. През зимата хората не се грижат особено за здравето си, както го правят през лятото. Менюто се състои от по-тежка и мазна храна, повече се употребява алкохол, обездвижването е в по-голяма степен. А всичко това създава допълнителни условия за образуване на тромби.
  3. Под въздействие на ниските температури се променя функционирането на вазомоторните центрове, които отговарят за регулирането на кръвообращението.
  4. През зимата организмът е подложен на постоянни колебания в температурите. Когато е горещо в затворени помещения, човек интензивно се поти, което е съпроводено със загубата на течности и електролити. Това от своя страна води до сгъстяване на кръвта, увеличава се рискът от тромбози, може и да се провокира аритмия. Когато хората се намират в прекалено затоплена стая и после излязат навън, кръвоносните съдове заради ниските температури се свиват, което може да доведе до инсулт.

За съжаление метеорологичните фактори не се поддават на контрол – можем да следим прогнозата за времето, но не и да ѝ повлияем. Затова е много важно да отделяме повече внимание на съпътстващите заболявания, които имаме, които заедно със сезонните опасности многократно увеличават риска от инсулт и други сърдечносъдови проблеми.

Необходимо е да следим редовно нивото и колебанията в кръвното налягане. При това не само повишаването, но и рязкото снижаване на показателите е рисков фактор за инсулт.

Наблюдавайте работата на сърцето си и внимавайте за появата на аритмия. Неконтролираното предсърдно мъждене само по себе си увеличава риска от инсулт 5, а понякога и 15 пъти. В съчетание с неблагоприятния сезон може да се превърне в бомба със закъснител. Ако имате предсърдно мъждене, трябва задължително да го лекувате. Днес вече има достатъчно медикаменти, разреждащи кръвта и препятстващи появата на тромби. Някои от тях намаляват риска от инсулт с повече от 60%.

Освен това необходимо е през зимата да се движите и да не избягвате физическото натоварване. Придържайте се към балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци.

Ако ви се налага от топло помещение да излезете на студа, не го правете рязко – постойте известно време на стълбите например, за да свикнете с по-ниските температури. Така кръвоносните ви съдове ще могат да се адаптират към промяната.

Причини за инсулт може да бъдат още наследствена предразположеност, повишено ниво на холестерол, пушене, затлъстяване, стрес.

Не бива да се забравя, че състоянието на кръвоносните съдове се определя не само от наследствеността, но и от начина на живот. Стресът, редовното недоспиване, вредните навици – всичко това доближава хората до инсулта по-бързо от генетичната предразположеност.

Тревожните сигнали

Ако сте над 45-годишна възраст, много е важно внимателно да следите за здравето си. Не пренебрегвайте рисковите фактори, а трябва да бъдете нащрек при следните симптоми:

  • Редовно кръвното ви налягане е над 140/90;
  • Усещате смущения в работата на сърцето;
  • Често страдате от главоболие;
  • Понякога ви наляга внезапна временна слабост или ви изтръпват ръцете и краката;
  • Изпитвате кратковременни затруднения в речта или зрението;
  • Понякога виждате двоен образ;
  • Мъчи ви световъртеж или усещате загуба на равновесие. 
Сподели във Facebook