Юнак без рана не може, а мама – без добра аптечка

Тръгнем ли по паркове и детски люлки, по екскурзии –  на море, планина, все някой от малките ще се удари, ожули, пореже, изгори, ще го одраска коте, не е изключена рана и от по-темпераментно общуване с чужд домашен любимец – по-дребно или по-големичко куче. Няма родител, баба, дядо, които да не са преживели (дори по няколко пъти) всеки от тези сюжети и които да не разказват после случая отново и отново и все по-драматично.

Щом сложим късите панталонки или пролетно-лятна „рокля” на малчугана, леките маратонки или сандалите, се започва: наранени лакът, коляно, длан, чело, здраво ожулване, притиснат пръст и дълбоко счупен нокът, опарване, разчесана рана от ухапване от насекомо и т.н. Неизброими са рисковете и последиците, но е добре да бъдем максимално подготвени като възрастни - и с информация, и с добра аптечка подръка. При всеки по-малък или по-голям инцидент има плач – и от болката, и заради кървенето. Еднакво са страшни и двете, така че колкото по-бързо се справят мама и татко с раненото, толкова по-добре за всички. 

Откритата рана кърви по различен начин в зависимост от това какво е засегнато – капиляр, вена или артерия. В първия случай раната просто сълзи, нараняването определено е повърхностно. Във втория кръвта е тъмночервена и изтича равномерно, най-често ситуацията също няма проблем с овладяването, като е важно да се знае, че е добре леко да се повдигне крайникът, нараненото място леко да се притисне и да се спре кръвта с подходяща чиста превръзка. При засегна артерия кръвоизливът е много силен, кръвта - аленочервена, налага се бързо притискане с пръсти на кръвоносния съд към костта и скоростно осигуряване на лекарска помощ. Одраскването, макар и по-ограничено по площ, може да е доста болезнено и отново с риск от последващо възпаление. Както и по-сериозното ожулване.

При неголеми рани специалистите съветват: обезателно първо промийте раната най-добре с кислородна вода, а ако такава липсва – с чиста вода и сапун с памучен тампон или марля. Добре подсушете кожата около раната и обработете краищата с бактерицидно средство (на йодна основа), като се пази самата рана. Покрийте я със стерилна марля и превържете.

Одраскванията и ожулванията се превързват само в случаите, когато трябва да бъде спряно кръвотечение. Оставени открити, драскотините заздравяват по-бързо.
Навременната и правилна обработка на всяка рана е изключително важна. Отхвърли ли се рискът от трайно инфектиране, при 95% от децата раната е заздравяла до седмица, твърдят специалистите. Най-добрата и достъпна превенция е използването на широкоспектърен дезинфектант, активен срещу бактерии, вируси и гъбички, както и срещу развитие на микроорганизми, обичайно нечувствителни на антибиотици и сулфамиди. Най-достъпните мазила с активна съставка повидон йод имат и голямото предимство, особено важно при деца, че нямат изгарящ ефект върху тъканите, действат дълго и много резултатно.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 99