Кафето предпазва зрението

Вещество в кафето предотвратява влошаването на зрението и евентуална слепота заради дегенерация на ретината, дължаща се на глаукома, остаряване или диабет, установиха американски учени. Специалисти от Корнелския университет направиха откритието, изследвайки антиоксидантните свойства на кафето.

Оказало се, че то съдържа от седем до девет процента хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант. При лабораторно изследване с мишки се установило, че тя предотвратява дегенерацията на ретината. „Ретината е тънък слой от вътрешната задна страна на окото с милиони светочувствителни и други нервни клетки, които получават и организират зрителната информация.

Тя е и една от тъканите, изискващи много кислород. Това прави ретината податлива на оксидативен стрес - каза ръководителят на изследването проф. Чанг Лий. - Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на тъканта и загуба на зрение. Изследването е важно за изучаването на функционалните храни, т.е. за естествените храни, които са полезни за здравето. Кафето е най-популярната напитка в света и ние вече разбираме какви ползи носи.”

От предишни изследвания е известно, че кафето намалява опасността от болестта на Паркинсон, рак на простатата , диабет Алцхаймер и влошаване на когнитивните умения заради напреднала възраст.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 99