Педали въртят всички без значение от възраст, пол, финансови възможности или социално положение.

Карането на колело е истинско удоволствие, но и най-евтиното, здравословно и екологично придвижване. А е и фешън, тъй като дори и звезди като Брад Пит, Анджелина Джоли, Мат Деймън, Шон Конъри, Бийонсе, Арнолд Шварценегер зарязват лимузините и яхват велосипеди.

Още геният на Леонардо сътворил скица на нещо, подобно на велосипед. Но чак през XIX век барон Карл фон Драйс създава „машина за ходене”, която си има седалка, кормило и две колела. В края на века се появява съвременният вид на велосипеда, а днес вече повече от един милиард души въртят педали в цял свят.

Карането на колело ни прави по-здрави и по-усмихнати.

Тренира сърцето, подобрява дишането и снабдява организма с кислород.

Помага за по-добра фигура, тъй като ускорява метаболизма, топи килограми и вае мускули. Има какви ли не изчисления колко калории може да се изгърмят за половин час колоездене – между 150 и 300. Обаче топенето на тлъстините става, ако се кара поне три пъти седмично за поне един час. Новаците е добре да започнат с две тренировки седмично по половин час и постепенно да увеличават времето и честотата.

Редовното каране на колело укрепва мускулите на гърба, седалището и корема.

Извайва прасците и стяга бедрата. Ръцете и раменете също се оформят, тъй като кормилото се държи постоянно.

Въртенето на педалите пази краката от застой на кръвта и отоци, не позволява да се образуват разширени вени и подути глезени.

Яхането на колелото разтоварва от стреса и натрупаното напрежение. Подобрява настроението, тъй като помага за отделяне на ендорфини в мозъка, а те гонят лошите мисли и ни усмихват. Изследвания сочат, че има и положително въздействие върху концентрацията и паметта.

Според специалисти колоезденето е по-полезно за жените, отколкото за мъжете.

Една от причините за това е, че дамите на колело се отървават от целулита много по-лесно. Полезно упражнение за борба с портокаловата кожа е леко изправени да се въртят педалите, без да се сяда.

Предимствата на колелото пред бягането са по-малкото натоварване на ставите и костите и по-малката умора.

Педалите могат да се въртят със същия успех и във фитнес залата, но в парка с приятели е далеч по-приятно, отколкото монотонността сред уредите. Но пък акваспинингът е много модерен, натоварващ мускулите и забавен, а това е да се карат велоергометри във водата.

Карането на колело обаче не се препоръчва при слаби рамене и слаби стави, при сериозни проблеми с кръста или дископатия, както и при заболявания на вестибуларния апарат.

Велосипед може да се кара почти навсякъде, но дебнат и много опасности.

Правилата за движение трябва да се спазват, да се носят каски и светлоотразителни жилетки.

Изборът на колело зависи къде ще се кара, защото са най-различни – планински, шосейни, хибридни, градски и туристически. Планинските са за неравен терен, имат подсилена рамка, широки гуми със специфичен рисунък на протектора и много скорости. Шосейните са предвидени за скоростно каране по равни асфалтирани пътища, имат тънки гуми, извито кормило и лека рамка, но не се препоръчват за любители заради неудобната позиция на седене. Хибридните могат да се карат и по асфалт, и в планината, но се различават от градските, които имат повече аксесоари, като огледало за задно виждане, фар и багажник. Туристическият велосипед пък трябва да е максимално комфортен и надежден, а и да може да превозва повече багаж.

Важно при избора на велосипед освен финансовите възможности е и структурата на тялото.

При въртенето на педалите кракът трябва почти напълно да се изправя, за да се избегнат навяхвания на ставите или разтягане на коленните връзки, а разстоянието между седалката и кормилото да осигурява добра позиция на гръбначния стълб.

През лятото дехидратацията може да причини сериозни проблеми при колоездене, затова е важно да се носи вода за повече от половин час. Не бива да се въртят педалите на пълен стомах, за да не се натоварва сърцето, а при болежки в коленете почивката е задължителна.

Летните велосипедни разходки с приятели са разтуха за тялото и душата. Или както гласи един забавен лозунг – „Слънце, въздух, велосипедизъм - здрав и бодър организъм!”.

Сподели във Facebook