Експерти от Великобритания обявиха, че е по-добре понякога хората да се подложат на умерен глад, отколкото постоянно менюто им да се нискокалорично.

Според кардиолозите този начин на хранене снижава риска от сърдечносъдови заболявания. Ефектът от гладуването те доказали, като провели експеримент с участието на доброволци с наднормено тегло, което трябвало да намалят с 5%. Те били разделени на групи. Първата се хранела както обикновено пет дена в седмицата, а два се подложили на умерено гладуване.  Втората група намалила калоричността на ежедневното си меню с 600 калории на денонощие. Около 20% от участниците не могли да се справят и експеримента завършили 27 души. Оказало се, че диетата 5:2, при която хората в продължение на 2 дена в седмицата са на частично гладуване (т.е. ограничават калоричността на храните, които употребяват до 500-600 калории), ускорява метаболизма. Хората от тази група постигнали желания резултат за 59 дена. На доброволците, които ежедневно ограничавали калоричността на менюто си, това им отнело 73 дена. Учените установили още, че умереното гладуване помогнало на хората от първата група да понижат кръвното си налягане с 9%, а при участниците в експеримента от втората група – само с 2%.

Сподели във Facebook