Килимите и другите покрития за подове, които се продават в Европа, може да съдържат токсични вещества, заявиха специалисти, работещи в сферата на общественото здравеопазване в ЕС. Те проведоха изследване и откриха в килимите почти 60 опасни за здравето компоненти като тежки метали и канцерогенни вещества, които предизвикват онкологични и ендокринни заболявания, както и проблеми с репродуктивната система. Те са особено опасни за бременни жени, бебета и малки деца.

Оцветителите и другите пигменти, които се използват при производството на килими, често съдържат олово, кадмий и живак. Те се влагат и като катализатори при производството на синтетичните подложки на подовите покрития. В тях са открити и други химически вещества, които се използват, за да не се натрупват в тъканта на килимите неприятни миризми, за да се предотврати събирането на микроби, а и за да не бъдат пожароопасни.

Учените установили, че от 59 открити в килимите вещества, 37 са разрешени за използване. Опасността обаче идва от факта, че голяма част от разрешените вещества не е била проверявана за въздействието ѝ върху човешкия организъм. Евросъюзът е забранил само 4 елемента, а 10 е обявил за много опасни за здравето.

Учените предупреждават, че негативният ефект от тези компоненти се проявява след години.

Сподели във Facebook