Здраве

23 Септември 2014

1573

Животът днес

Кога трябва да приемаме антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които предпазват организма от въздействието на свободните радикали. Тези радикали се формират по различни причини, които са неизбежни за организма – храна, слънчева и друга радиация, химически и физически агенти. Свободните радикали предизвикват негативни промени на клетъчно ниво и са сред основните фактори за стареенето и израждането на тъканите. Всеки организъм произвежда антиоксиданти, чрез които се бори със свободните радикали, но с напредването на възрастта и под влиянието на редица вредни фактори като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, екологични замърсявания нивото на антиоксидантите намалява. Тогава тялото може да бъде подпомогнато чрез външен прием на антиоксиданти. Известно е, че има редица храни и билки, съдържащи големи количества антиоксиданти – броколи, горски плодове (къпини, малини, боровинки и др.), зелен чай, черен шоколад.

Безспорно един от най-полезните и проучвани антиоксиданти е коензим Q10. Функциите му се свързват с ключово участие в процесите на генериране на енергия и по-точно пренасянето на електрони в енергийните вериги на вътрешните митохондриални мембрани по време на синтез на аденозин трифосфат (АТФ). Най-общо казано, 95% от всички енергийни молекули АТФ се синтезират в тялото с помощта на Q10. Това витаминоподобно вещество се открива в най-големи количества в клетки с голяма производствена активност: миокарда, черния дроб, далака и панкреаса.

Доказани ползи от прием на коензим Q10 има при хора със сърдечносъдови проблеми, мускулно-дегенеративни заболявания, понижен тонус, както и при изложените на битови и професионални вредности. Учените предполагат позитивен ефект върху контрола на телесното тегло, при артериална хипертония, подобряване на функциите на имунната система. Проучванията все още продължават, но със сигурност Q10 има много добър профил на безопасност при прием в препоръчителните дози – до 100 мг дневно. Няма сериозни странични явления, докладвани са единични случаи на стомашно дразнене.

Напълно здрави хора също могат да приемат Q10, когато са изложени на високи натоварвания – спорт, физическа работа.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 115