Когато щитовидната жлеза работи недостатъчно

Тази година Международната седмица за заболяванията на щитовидната жлеза беше посветена на хипотиреоидизма, познат и като понижена функция на жлезата. Над 300 милиона души по целия свят страдат от различни заболявания на щитовидната жлеза, но при много пациенти състоянието дълго време остава недиагностицирано, което ги лишава от възможността да се лекуват и да се предпазят от усложнения, водещи до влошаване на качеството на живот. За повече информация по темата се обърнахме към един от водещите български специалисти по ендокринология акад. Боян Лозанов. С него разговаря Камен Здравков:

- Акад. Лозанов, каква е основната причина за хипотиреоидизма?
- Най-честата причина в държавите, които са ликвидирали йодния дефицит, е автоимунният тиреоидит на Хашимото. А в световен мащаб, където все още се среща йоден дефицит, той се явява и основна причина за понижена функция на щитовидната жлеза. В България успяхме първи в Европа да се справим с йодния дефицит преди няколко години, затова сега усилията ни са насочени за навременно откриване на пациентите с тиреоидит на Хашимото. Използването на йодирана сол е основен метод за профилактика на гушите. Затова у нас е предвидено цялото население да консумира само йодирана сол. За съжаление напоследък стана модерно да се предлага така наречената хималайска сол, която не е йодирана. Тя наистина съдържа доста други микроелементи, които са важни, но основния, който има отношение към щитовидната жлеза – йода, в хималайската го няма. Затова призовавам хората да не прекаляват с модното увлечение по този вид сол, а да използват основно в домакинството нормалната йодирана сол.

- Кои са рисковите групи, кой трябва да се изследва?
- Хората с фамилна обремененост за заболявания на щитовидната жлеза; пациентите, които са претърпели операция на жлезата по различни поводи; жените с прекарани спонтанни аборти или мъртви раждания, склонни към депресивни състояния хора и тези, които имат хронични нарушения на съня. Понякога зад това се крие хипотиреоидизъм. За да се изясни дали това е така, нека всеки поне веднъж да си пусне изследване на TSH тиреостимулиращия хормон. Това е бързо, лесно и евтино изследване, което може да се направи, независимо дали личният лекар има направления. Не е толкова трудно да се отделят няколко лева за целта.

- Какъв процент от хората в България са засегнати от хипотиреоидизъм?
- Над 10 на сто, а в третата възраст около 15 процента. Основно се среща при жените. В много случаи става въпрос за по-леки и дори нетипични форми, които могат да бъдат доказани само с изследване. Липсата на оплаквания не означава, че жлезата е здрава. Според съвременните научни консенсуси всяка жена над 50 г. трябва поне веднъж на три години да си изследва TSH, независимо дали попада, или не в някоя от рисковите групи.

- Все пак кои признаци могат да ни насочат към мисълта за хипофункция на щитовидната жлеза?
- Проблемът е, че те не са строго специфични и могат да се срещат и при други заболявания и състояния. Но появата им задължително изисква изключване на проблем с жлезата. Става въпрос за хронична умора и отпадналост, депресивност, повишена чувствителност към ниски температури, болки в мускулите и ставите, наддаване на тегло въпреки подходяща диета и физическа активност, хронична констипация, смущения в менструалния цикъл, изтъняване на косата и ноктите, суха кожа, подпухване на лицето и ходилата, сексуални проблеми.

- Какво следва, ако се установи понижена функция на жлезата?
- Правят се някои по-подробни изследвания, както и ехографски преглед на жлезата, за да се види причината и когато ендокринологът прецени, назначава заместителна терапия със съответната на състоянието доза L-тироксин. Компенсирането на недостига на хормона на щитовидната жлеза предпазва пациентите от ранно и ексцесивно развитие на процесите на атеросклероза и пряко свързаните с нея инфаркти, инсулти и снижение на интелекта. Жените в детеродна възраст, които се лекуват адекватно, могат успешно да забременеят, да износят плода и да родят здраво дете.

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизненоважни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервно-психически проблеми и др.

Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 148