Здраве

21 Октомври 2014

21945

Животът днес

Кокосовото масло подмладява и лекува

С него се прави известният тайландски масаж, който отпуска тялото и ума

Тина БОГОМИЛОВА

„Дървото, което дава всичко необходимо за живот” – това е името на кокосовата палма на санскрит. Маслото от кокосови орехи отдавна е известно на Изток като цяр за болежки и помада за разкрасяване. А сега е обявено и за една от най-полезните мазнини, тъй като е изградено основно от средноверижни мастни киселини.

Кокосовото масло подмладява, разхубавява, лекува и засища. То е шампион по важни киселини като лауринова, капринова и каприлова.
Екзотичното масло повишава имунитета, пази сърцето и поддържа здравословните нива на кръвното налягане и холестерола, подобрява обмяната на веществата, храносмилането и здравината на костите. Има антимикробни, антибактериални и антигъбични свойства.

Кокосовото масло дава енергия, възстановява след болести, подобрява съня, премахва напрежението. Освен това е и враг на тлъстините и излишните килограми, тъй като засилва метаболизма и намалява апетита. Маслото попада в една от най-модерните диети за отслабване, особено за отърваване от мазнините на корема. Необходимо е преди ядене да се пие топла вода с две лъжици кокосово масло.

Екзотичната течност е признат разкрасител.

В козметиката се среща в подхранващи лосиони за тяло, в масажни масла, балсами за устни, почистващи лосиони за грим, балсами за коса, антиейджинг кремове за лице, избелващи средства за зъби, ароматни и антибактериални сапуни. През лятото пази от вредните лъчи, защото има естествен слънцезащитен фактор.
Кокосовото масло е могъщ антиоксидант и е ценен помощник в битката с бръчки, петна и белези. То омекотява и овлажнява кожата. Не запушва порите и тъй като попива напълно, е подходящо за всички типове кожа. Почиства лесно грима и глади издайническите бръчки около очите. Чудесна маска за лице е да се смесят малко мед и кокосово масло.

То може да се използва за директно масажиране на лицето, шията, деколтето, както и на цялото тяло. С него се прави и известният тайландски масаж, който охлажда тялото, отпуска мускули и напрежение, прави кожата мека като кадифе. Маслото облекчава също упорити кожни заболявания като псориазис, атопичен и себореен дерматит. Предпазва от напукване на ръцете и петите и е полезна терапия след лятното ходене по сандали и джапанки.

Кокосовото масло заздравява косата.

Това се дължи на витамин E и лауриновата киселина, които проникват дълбоко в косъма, правейки косата силна и лъскава. Редовната употреба на екзотичното масло прави косата мека, космите спират да падат, а пърхотът изчезва. Затова освен в готовите балсами, е ценна съставка в домашните маски за коса. Като например супена лъжица масло, жълтък и малко алкохол. За блясък се смесват по лъжица кокосово масло, лимонов сок, ракия, кисело мляко и жълтък.

Кокосовото масло заздравява венците и зъбите. Жабуренето с него почиства устната кухина, премахва лошия дъх и зъбния камък.

Освен всичко кокосовото масло подобрява вкуса на ястията. То няма специфичния аромат на кокос и може спокойно да се използва вместо олио, зехтин, масло. Позволява нагряване до 180 градуса. Често се използва в сладкарството за бонбони, сладки, торти и всякакви сладкиши. Но с кокосово масло се правят и различни солени ястия, задушават се зеленчуци и се готвят всякакви меса. Чудесна здравословна добавка е и в топли напитки.

Но лечебните и разкрасяващи ефекти са присъщи само на органичното кокосово масло. На етикета трябва да пише еxtra virgin. Студеното пресоване позволява да се запазят всички полезни свойства, но по-трудно се добива и е по-скъпо. Добре е да се избягват хидрогенизирани и рафинирани кокосови масла, заради риска от съдържащи се в тях вредни мазнини.

Кокосовото масло може да се съхранява на студено място в затворен съд до две години. По-устойчиво е в твърда форма, съхранявано при температури под 25 градуса. Над тази температура се втечнява и се превръща в кокосово олио.

Екзотичното масло се продава на изключително достъпна цена в много аптеки и магазини за здравословни и биохрани.

 

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 119