Колко е безопасна храната, вдигната от пода
На всички ни се е случвало да изпуснем на земята нещо за хапване, да го духнем и да решим, че нищо му няма. Много хора в такива случаи се осланят на псевдонаучното правило, че ако три секунди храната е на пода, няма страшно.
Учени от университета в Манчестър обаче решиха да проверят това правило на практика. Те взели хляб с конфитюр, шунка, сварени макарони, бисквитка, сухи плодове, пускали ги на пода и ги оставяли там три, пет и десет секунди.
След това специалистите изследвали хранителните продукти за бактерии, присъстващи на пода. Експериментът показал, че храните с по-високо съдържание на захар или сол (конфитюр, шунка) са по-безопасни даже след като са престояли на пода десет секунди, защото върху тях били открити по-малко бактерии.
Бисквитката също се оказала относително безвредна заради ниското съдържание на вода в нея. При макароните и сухите плодове обаче били открити доста бактерии и гъби, чието количество се увеличавало с всяка секунда, прекарана на пода.