Здраве

23 Септември 2014

2355

Животът днес

Лечението на хроничната кашлица често се подценява

Диагнозата и лечението на хроничната кашлица вероятно е най-подценяваният в сериозността си проблем. Това пише доц. Коста Костов от Клиниката по белодробни болести във ВМА в профила си в credoweb.bg. Хроничната кашлица e тази, която продължава над 8 седмици. Проблемите на дихателната система са сред най-честите поводи за посещение при личния лекар. Хроничната кашлица трябва да се различава от подострата кашлица, която се дефинира като кашлица с продължителност над 3 седмици.

Малко се познават механизмите и причините за възникването й. Проблемът се подценява и често лечението е повърхностно, а поради това - често и неуспешно.

Най-честите три причини за хроничната кашлица са т.нар. кашличен синдром на горните дихателни пътища, астмата и гастроезофагеалният рефлукс, водещ до гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Веднага след тях по честота следва неастматичният еозинофилен бронхит. Разбираемо е, че при липса на друга болест насочването към изброените четири най-чести причини или комбинация от тях ще съкрати значително пътя към точната диагноза.

В по-широката медицинска практика липсва общ консенсус за лечение на случаите с хронична кашлица, затова в поредния брой на списание InSpiro, което доц. Костов издава, се прави преглед на най-честите причини за хроничната кашлица, както и за терапевтичните подходи за справяне с всяка една от тях. Ето две послания, които могат да помогнат на лекарите в ежедневната практика, а и на пациентите:

• При пациенти с хронична кашлица, непушачи, с нормална рентгенография на гръден кош и без анамнеза за лечение с АСЕ-инхибитори диагностичното търсене трябва да се фокусира върху изброените по-горе четири причини (кашличен синдром на горните дихателни пътища, по-рано обозначаван като постназален дрип, астма, ГЕРБ, неастматичен еозинофилен бронхит).

• При всички пациенти с хронична кашлица трябва да се отхвърлят още в самото начало първите три най-чести причини (кашличен синдром на горните дихателни пътища, астма и ГЕРБ), независимо от характера на кашлицата, нейната времева характеристика в денонощието, липсата или наличието на експекторация. Симптомите при трите изброени състояния се припокриват и нямат специфичност.
Още съвети за белодробни проблеми можете да намерите в профила на Медицински център InSpiro:
http://www.credoweb.bg/mc-inspiro-profile-19998.html



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 115