Здраве

18 Септември 2012

10744

Животът днес

Магнитна стимулация пренастройва мозъка при болест


Репететивната транскраниална магнитна стимулация (рТМС) е оригинален метод за лечение на заболявания на нервната система. Той е атравматичен и безболезнен, с незначителни бързопреходни странични действия, които нямат трайни последствия. Съобразно целите методът позволява да се нормализират увредени функции или да се потиснат прекомерно активни процеси. Магнитната стимулация повлиява регенеративните способности на нервните клетки и създава нови форми на активност. В последните години методът се прилага успешно при все повече неврологични заболявания. За още информация по темата се обърнахме към известния невролог проф. Димитър Чавдаров, защото неговият екип в Неврологичен център „Сацер” е сред водещите в прилагането на метода.

В мозъчната кора имат определено представителство всички човешки функции – двигателна, зрителна и сетивна, а също така и всички мисловни, обучителни и емоционално-психични способности. Транскарниалната (т.е. през черепа) магнитна стимулация на мозъка води до фокусирано локално електрическо дразнене на определени структури чрез слаби единични или ритмични импулси. Според техния вид се синтезират медиатори, които  могат да бъдат с възбуждащо или потискащо действие. Това позволява, когато при едно заболяване има недостатъчна продукция на медиатор, нормалният синтез да бъде възстановен и обратно, когато повишената продукция е причина за заболяването, да бъде възстановена нормалната продукция. 

Широкото приложение на магнитната стимулация в неврологията стана възможно, след като науката създаде мощни и добре контролируеми магнити, чието действие може да проникне през кожата и черепната повърхност до мозъка. Методиката се прилага активно в ЕС, САЩ, Австралия и особено успешно в  Канада и Израел. Напоследък техниката навлиза по-активно и у нас. Качествената апаратура за генериране на различни стимули е много важна, но най-съществена е квалификацията на специалистите. Те трябва да ползват метода за диагностика и лечение, да знаят къде и как да стимулират и да владеят електрофизиологията, която се ползва за насочване и контрол. Грешките не могат да бъдат с фатални последици, затова мнозина посягат към тази техника, но лечението може да бъде безрезултатно, дори влошаващо състоянието на болния.

ДИАГНОСТИЦИРА И ЛЕКУВА
рТМС може да се ползва както за диагностика, така също и за лечение. Диагностиката включва установяване на функционалното състояние на мозъчните структури при болни с прекарани травми, невроинфекции, инсулти, страдащи от дегенеративни заболявания като множествена склероза или различни видове дистонии и болка, произхождаща от гръбначния стълб.

Като лечебно средство методът се развива в началото за преодоляване на тежки депресии, като лечебният ефект се простира от 20 до 70% подобрение според различните съобщения. Паркинсонизмът е друго заболяване, което се лекува успешно, като се повлияват както треморът, така и сковаността. След една лечебна серия стабилизирането на болните може да продължи до 6 месеца. Широко поле на приложение рТМС има при тинитус (шум в ушите), при който резултатите зависят от формата на заболяването. Друго показание е болката във всичките й аспекти, като се започне от гръбнака, тензионното главоболие, болките след травми, след наранявания на нерви и др. Особено перспективна област за рТМС е генерализирана съдова атеросклероза и болестта на Алцхаймер. Често след процедурите хората стават по-активни, научават нови думи, обслужват се по-добре. Много добри са резултатите при парализите и парезите, независимо от какво са причинени – инсулт, инфекции или травми. Разбира се, ако има механично притискане на нервни коренчета, например при дискова херния, първо нервът трябва да се освободи, за да има ефект. А подходът трябва да е комплексен, съчетан с рехабилитация, физиотерапия и медикаменти. Следва да се подчертае, че магнитната стимулация помага дори при болни със стари увреждания и нелекувани дълго време. Много обнадеждаващи са резултатите при децата с хиперактивност, мутизъм и аутизъм, отклонения в поведението или трудности в обучението. С магнитна стимулация се стабилизират и някои форми на епилепсия. Напоследък много активно се работи в областта на алкохолизма и наркоманиите.

МАГНИТНАТА СТИМУЛАЦИЯ НЕ Е  ТАБЛЕТКА
Заслужава внимание една съпоставка между особеностите на магнитната стимулация и лекарствените средства. Лекарства се дават при болести за компенсиране недостига на някакво вещество в човешкото тяло. Магнитната стимулация, без да въвежда чужди вещества, активира специфични структури и произвежда същата активна субстанция в организма, доказано по-физиологично. Но няма пречка методът да се прилага в комбинация с лекарства по преценка на лекаря. Медикаментите се разпространяват по всички органи и често имат множество странични действия. Наред с възможната индивидуална свръхчувствителност различните лекарства си взаимодействат понякога съвсем непрогнозируемо.

ПРОЦЕДУРАТА НЕ Е БОЛЕЗНЕНА И ОПАСНА
Самият сеанс обикновено трае 20 – 30 минути, като близо до главата се държи специален електрод, който издава пукащи звуци. Няма болка.  Понякога се провокират  определени усещания – на тъга, на радост или изолирани движения. Най-тежкото усложнение е получаването на гърч, ако се възбуди неподходящ център с неподходящи параметри. В добрите клиники почти не се съобщава да се е наблюдавал гърч. Важно е да се знае, че цялата процедура няма трайни последствия за здравето.

Подводните камъни при магнитната стимулация са свързани с лекотата, с която неспециалисти посягат към метода, с което се разкрива поле за бизнес и шарлатания. Въпреки това, убеден съм, че методът ще се разпростира и върху редица други заболявания, а изискванията и стандартизирането на процедурата ще позволят магнитната стимулация да се наложи още по-широко в практиката.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 21