Масажът е изкуство и много практика

С д-р Силвия Паскалева, директор на Спортно-оздравителния комплекс „Лозенец”, разговаря Галина Спасова

- Д-р Паскалева, защо след масаж казваме „чувствам се нов човек”? Какъв е чисто физиологичният механизъм на този ефект?
- Първо, самата релаксация. Човек е легнал, отпуснал се е. Перфектният масаж може да релаксира, за кратко време дори човек може и да медитира, да заспи, да се изключи тотално от напрежението и от всекидневието. Независимо каква е масажната техника, дали ще се въздейства по енергийни точки, по меридиани, или директно върху структурите, масажът има голяма роля за активизиране на кръвообращението, за засилване на циркулацията, в резултат на което много повече кислород достига до всички по-дълбоки структури. Чисто механично, обработвайки мускулатура или дадена точка, повлияваме освен циркулацията също и проводимостта на енергийния поток.

- Вече познаваме много различни масажи.
- Да, в Европа ползваме т.нар. класически масаж, който е заимстван от спортния - малко по-дълбок е, по-интензивен, има за цел да повлияе мускулатурата. В последно време навлизат повече източните масажи, които имат друг механизъм на въздействие. Можем да обработваме енергийни точки по стъпалата, ръцете или главата, но повлияваме дълбоко вътрешните органи и системи. И въздействието е на базата на повлияване на енергийните канали (меридиани), което за нас, европейците, беше доскоро по-неразбираемо, по-екзотично. И дори много хора започнаха да го използват само защото е по-различен. Но се оказва, че той много по-силно въздейства освен върху тялото и върху другото ниво - на менталното, на ума.

- Можем ли да кажем, че практиката преодолява скептицизма към източните техники?
- Абсолютно. Там се действа много по-различно, на енергийно ниво, и все повече хора виждат резултата. Примерно главоболие, стрес, напрежение много по-силно се повлияват. Докато при един спортен масаж примерно ще повлияваме повече структурите, ако има болка в гърба, в мускулите на краката.

- Кои заболявания се повлияват най-добре?
- Всички органи могат да бъдат повлияни. Не директно, а чрез така наречените проектиращи се точки. Виждали сте доста карти на стъпалата, показващи как даден орган и система се повлияват.

- Масажните уреди доколко заместват човешката ръка?
- Ръчният масаж е незаменим. Там има първо контакт пациент – терапевт. Това е едно предаване на енергии между два индивида, в което ние доскоро не вярвахме, но то е факт. Добрият терапевт може да усети, да работи целенасочено върху дадения проблем, да обработи структурата много по-индивидуално и по-прецизно. Докато апаратурата е създадена само за да облекчи, да подпомогне терапевта.

- Съвременните модели на живот променят ли навиците за масаж?
- Първо, нашият начин на живот и труд е много заседнал. Предимно седим пред компютър или на бюро, при което архитектониката на тялото, на мускулатурата се променя, тя е в едно пренапрежение. Принудителната поза дълги часове, различното дисбалансирано натоварване на мускулите води най-често до болки във врата, кръста. Така че масажът е вече не дори необходимост, а е задължителен, за да релаксира мускулатурата. Другото е стресът.
Ежедневието ни е свръхдинамично. Възползваме се от модерни технически екстри, не може да се откажем от тях, но те натоварват психиката. И затова често в края на деня сме преуморени, с главоболие. Това е заради липсата на кислород. Масажът доставя кислород на мозъка, но и разтоварва психическото напрежение.
Масажите са известни от най-дълбока древност, но ако при нас са по-скоро епизодична практика, има народи, при които е заложено в начина им на живот, в ежедневието да се прави масаж.

- Противопоказания има ли?
- Има доста противопоказания за масажите, затова както лекарите, които ги изписват, така и масажистите и терапевтите трябва да ги съблюдават. Примерно разширените вени са абсолютно противопоказание за масаж на краката. Има някои от източните методики и похвати, които също биха могли да доведат до нежелани резултати. Затова масажът е изкуство, но е и знание и много практика.

- Защо маслата са важни при масажа?
- Нашите масажи, както и голяма част от източните, използват контактния субстрат. В началото са се ползвали базови масла, но напоследък все повече използваме и действието на различни масла с природни екстракти. И към ефектите на масажа прибавяме и въздействието на маслото. Защото всички съставки в маслата проникват в кожата, чрез циркулацията преминават в кръвта и съответно достигат до всеки орган и система. Имаме тук вече такива масла, като „Неокс” например, те са много стари формули, сега ги преоткриваме. Маслото с различни екстракти удвоява ефекта от масажа. „Неокс” съдържа 14 вида билкови екстракти, като въздействието им е синергично. Така се обяснява силното противооточно и противовъзпалително действие. Много го прилагаме при травми. Може да се използва както локално при различни проблеми по ставите, така и в масажа като контактно масло.


 

Сподели във Facebook