Учени от Лондон изчислиха, че въведените ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19, са спасили живота на повече от 3 млн. души в Европа.

За да стигнат до този извод, специалистите анализирали нивото на заболеваемост в 11 страни на Стария континент. Целта им е била да установят доколко социалната дистанция, носенето на маски и другите профилактични мерки срещу коронавируса са били ефективни. Оказало се, че ако те не са били въведени, нивото на смъртност щеше да е 24 пъти по-високо, а жертвите на COVID-19 щяха да станат 3,2 млн. европейци и то в 11 най-пострадали от епидемията страни. Само във Великобритания техният брой щеше да бъде с 500 хиляди повече.

И още – огромният брой заболели щеше да доведе до колапс системите на здравеопазване, което би увеличило броя на жертвите с други заболявания. Просто лекарите нямаше да имат възможност да помогнат на пациентите, които биха спасили при други обстоятелства.

Междувременно екип от учени отново в Лондон призова хората да не се отказват от носенето на маски, защото това е най-ефективният начин за предпазване от коронавируса.

Сподели във Facebook