Здраве

29 Декември 2017

Животът днес

Индийски учени установиха, че замърсеният въздух нанася вреди на здравето на човека още преди да се роди, като предизвиква отрицателни промени в организма на плода. Проблемите са най-вече с теглото на новороденото, а колкото по-ниско е то, толкова по-висок е рискът от сърдечносъдови заболявания. Вероятността от диабет и хипертония в бъдеще също е висока.

Според данни на Министерството на здравеопазването в Индия всяко шесто новородено е с недостатъчно тегло, средно до 1,5 кг. Причината, твърдят учените, е в замърсения въздух, а основният източник на вредните частици е личният транспорт на жителите в големите градове, както и използването на твърдо гориво от домакинствата.

В някои райони на Индия ситуацията с екологията е катастрофална и става все по-зле. Много организации се борят с по-нататъшното замърсяване на околната среда, съпровождащо икономическия подем на страната. От 2010 г. действа Национален зелен трибунал. Това е съдебен орган, чиято цел е да предотврати превръщането на екологията в Индия в жертва на техническия прогрес.

Сподели във Facebook