На море или на басейн – пазете се от ушни инфекции!

Дори контролираните водни басейни крият замърсители, които могат да възпалят ушните канали, предупреждава доц. Александър Вълков, началник на Клиника по УНГ болести в плевенската УМБАЛ „Д-р Г. Странски”

В търсене на спасение от летните горещини много хора избират прохладата на морето и водните басейни. Тези естествени и изкуствени водоеми обаче крият опасност от разпространение на някои заболявания, предупреждава специалистът по УНГ доц. Александър Вълков.

„При нас в клиниката постоянно идват хора, които са били на басейн през деня, вечерта започнали болки в ухото, а на сутринта вече не могат да си отварят устата”, разказва доц. Вълков.

До това възпаление на каналчето на ухото се стига, защото водата е преносител на много зарази. Дори в басейните, колкото и да са обработени и пречистени, има много замърсители. Когато те попаднат в ушния канал, където е топло и влажно, се размножават бързо, обяснява специалистът. За възпалението на ухото допринасял и неприятният навик на хората, когато излизат от водата да почистват ушите си с пръст.

„Това, както и ползването на тампони за уши, е много вредно и може да нарани допълнително каналчето и кожата. Така всички тези бактерии, които са били в басейна, навлизат лесно под кожата и се получава т.нар. външен отит. Той е съпроводен с болка, а при децата често с температура и увеличени лимфни възли по шията”, казва доц. Вълков.
По думите му външните отити са само едната страна на неприятните изненади, които могат да ни поднесат  водните басейни. Водата е благоприятна среда и за развитието на гъбички, които са навсякъде около нас.

„Когато има топла и влажна среда, каквато е външният слухов проход, от честото мокрене гъбичките започват да се размножават – обяснява специалистът по УНГ. -  Появява се сърбеж, заглъхване на ухото, болка, а колкото повече използваме тампони, за да почистваме и чешем, толкова повече вкарваме възпалението навътре. Така на основата на гъбичките се развива допълнително възпаление на външния слухов проход.”

Друг съществен риск за здравето, криещ се във водните басейни, според доц. Вълков са препаратите за дезинфекция и хлориране, тъй като много хора са алергични към тези химикали. Те могат да предизвикат зачервяване и парене в очите, носоглътката и външните слухови проходи.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 108