Съвсем наскоро учени съобщиха, че две от най-популярните диети имат много опасни странични ефекти. В последния брой на списание Cell бяха публикувани резултати от изследване, според които кетодиетата може да предизвика рак на дебелото и правото черво или да ускори развитието му. А ръстът в появата на тези заболявания особено сред младите хора специалистите свързват именно с популярността на този начин на хранене.

Според китайски медици диетите със силно ограничена употреба на въглехидрати повишават риска от предсърдно мъждене. Последиците може да бъдат сърдечна недостатъчност и даже инсулт. За да стигнат до този извод, учените провели 20-годишно изследване с участието на 14 хиляди души. Оказало се, че при тези от тях, които практикуват нисковъглехидратните диети, рискът от предсърдно мъждене е с 18% по-висок. В някои популярни диети (кетодиета, диета на Аткинсън) е по-голямо количеството на белтъчини, в други – на мазнини, но при всички е намалена до минимум употребата на въглехидрати.

Типичен страничен ефект при кетодиетата е повишаване на холестерола. При белтъчната диета се повишава натоварването върху бъбреците и ако се практикува дълго време, може сериозно да им навреди и да се стигне до бъбречна недостатъчност.

Сподели във Facebook