В ирландското семейство Донъли има 13 братя и сестри, чиято сумарна възраст е над 1000 години. Рекордът е вписан в Книгата на Гинес през юли 2017 г. като най-възрастното семейство в света.

Членовете на дълголетната фамилия споделят, че винаги много са работили, играли са галски футбол, яли са много ябълки, отглеждани в собствената им градина и никога не са употребявали алкохол.

Ябълките от овощната градина на семейство Донъли са едни от най-добрите във Великобритания. Те са незаменими при приготвянето на сайдер и ябълков пай.

Най-младият член на фамилията, който е на 70 години, споделя, че два пъти на ден ядат овесена каша. „Ние винаги сме следвали ритуала, въведен от нашия баща – да хапваме нещо топло преди сън. Ядем овесена каша в 10 вечерта, както и на закуска в 7 сутринта. Овесени ядки с мляко, а отгоре лъжичка конфитюр. Каша преди лягане и каша след ставане – това ни е завещано“. – разказва „младият“ Донъли пред журналистите.

Родителите на братята и сестрите Донъли пристигнали в Ирландия през 1921 г. В семейството имало 16 деца. Днес са останали живи „само“ 13 от тях. Най-възрастният – Шон, е на 92 години. Морин, който е на 91 години, казва, че здравето на всички членове на семейството е отлично, такова, каквото е било на 50 или 60 години.

Учените, които се опитват да разкрият феномена „Донъли“, предполагат, че причината за дълголетието на семейството евентуално се крие в качеството на продуктите, които консумират. Фамилията никога не се е хранила с полуфабрикати, а само с това, което сами са отглеждали. Употребявали са яйца от собствени кокошки и месо от животни, отглеждани в тяхната ферма. Овесена каша никога не са купували, а на трапезата си слагали само такава, която расте на земите им.

Сподели във Facebook