Недобре сварено мляко може да бъде източник на туберкулоза

Туберкулозата е най-масово разпространеното инфекциозно заболяване в целия свят и от нея умират повече хора, отколкото от всяка друга инфекция – близо 3 милиона всяка година. По данни на СЗО към 2015 г. в света има над 50 млн. болни от туберкулоза. Едва ли си даваме сметка колко често в бита ни дебне опасността от заразяване. 

Заболяването се причинява от микобактерии, посочват по повод Световния ден за борба с туберкулозата от РЗИ Плевен в профила си в CredoWeb. При кашляне болният отхрачва частици, съдържащи микобактериите, които са изключително устойчиви във външна среда микроорганизми. Те се запазват жизнеспособни дълго време: например в засъхнали храчки преживяват повече от 10 месеца. В мляко издържат от 7 до 15 дни, а над 3 месеца се запазва способността им да заразяват в жилищни помещения, върху предметите от бита. 

Три са пътищата, по които туберкулозата може да проникне в човешкия организъм: чрез дихателните органи, през храносмилателната система чрез заразена храна и през кожата. Най-често срещаното заразяване е чрез дихателните органи и затова инфекцията поразява най-често белите дробове. Малките частици, съдържащи туберкулозни бактерии, се вдишват, като болестта може да започне от малко, едва доловимо огнище в белия дроб. Ако измененията се разширят, това би довело до образуване на кухина в белия дроб, съдържаща милиони нови туберкулозни бактерии. 

Една разновидност на туберкулозните бактерии причинява заболяване при кравите и така от вимето на заразеното животно инфекциозните микроорганизми могат да попаднат в млякото. Недобре свареното мляко съдържа жизнеспособни бактерии, които навлизат в организма чрез храносмилателната система и могат да причинят заболяване в червата и съседните лимфни възли. Сравнително по-рядко заразяване с туберкулозни бактерии може да настъпи през наранена кожа или лигавици.  Бактериите могат да поразят не само кожата, белия дроб и лимфните възли, но и да достигнат  бъбреците, мозъка, костите, да се заселят във всеки орган от човешкото тяло.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 139