Някои зеленчуци са по-полезни след термична обработка

От няколко години се знае, че доматите са по-здравословни след термична обработка, но ново изследване показа, чe и други зеленчуци се усвояват по-добре и са по-полезни, когато не са в сурово състояние.

Учени съобщиха, че такива зеленчуци освен доматите са и спанакът, морковите, аспержите и гъбите. Причината е, че целулозата в тези растения обикновено се съединява с минералните вещества, от което се намалява тяхната биодостъпност. А термичната обработка помага за разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества. По-специално обработката на доматите повишава концентрацията на ликопен, който е мощен антиоксидант и понижава риска от рак на простатата. Специалистите обаче предупреждават, че нагряването на продуктите води до унищожаване на полезния витамин С. 

Спанакът е богат на оксалати, които се свързват с ценните минерали желязо и калций. И целулозата, и оксалатите усложняват усвояването на желязото. По тази причина от зелените листни зеленчуци можем реално да получим само 5% от фактическото съдържание на желязото. Термичната обработка обаче намалява съдържанието на оксалати до 15%. Важно е подлагането на висока температура да е краткотрайно. 

Морковите съдържат много каротеноиди, които придават яркия оранжев цвят на този зеленчук. Термичната обработка на морковите повишава концентрацията на каротиноидите, които са силни антиоксиданти. 

Обработката на аспержите повишава биодостъпността на хранителните вещества и концентрацията на полифенолите (антиоксиданти, които намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания). 

В гъбите се съдържат много витамини и минерални вещества. Те са по-здравословни, когато се обработят с растително масло при висока температура. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 139