Здраве

8 Декември 2014

9254

Животът днес

Нормално мутацията на гласа при децата е между 9 и 17 г.

Съществуват три основни фактора за развитието на гласа в най-ранна детска възраст, пише в профила си в CredoWeb проф. Досю Досков, специалист по УНГ в ИСУЛ:

1. Съществуването на нормален слух, чрез който детето контролира своите гласови възможности и същевременно получава необходимата информация от околната среда.

2. Зрителните възприятия, посредством които детето наблюдава начина на произнасяне на съгласните и гласните.

3. Усещанията, които детето получава от гласовия апарат по време на говор и пеене.

Първият период (до 1 г.) от развитието на речта се проявява с произнасяне на случайни звукосъчетания („ма-ма”, „та-та”, „ба-ба”) и се характеризира преди всичко с мелодичност, свързана с мимики и жестове. Важна роля за предотвратяване на забавеното развитие на говора има околната обстановка. Наличието на приятни емоции и изживявания, ежедневното многочасово говорно общуване с майката, правилната дикция спомагат за неговото нормално гласово и говорно развитие.

Важен период, особено за момчетата, от развитието на човешкия глас е пубертетът. Известно е, че той е резултат от промяната на хормоналния баланс. Мутацията (спадането на гласа приблизително с една октава и придобиването на типична темброва „мъжествена” окраска) е външен акустичен израз на пубертета.

Обикновено промените на гласа настъпват между 13 и 15 г. при момчетата и на 12-14 г. при момичетата. Понякога се наблюдава и преждевременна мутация (на 9 г.) и закъсняла (до 17 г.). Смята се, че тези срокове са в рамките на нормалните граници. Мутацията при момчетата невинаги предхожда пубертета, както и не съпровожда появата на менструацията при момичетата.

Основните причини за възникването на гласовите смущения са следните:
• Възпалителни инфекти (вируси и бактерии).

• Неправилна говорна и певческа техника, неумело дишане. Например когато децата подражават на певци, артисти, коли, животни.

• Простуда - рязка смяна на мекия и влажен въздух със студен и сух, използването на гласа при вредни условия (запрашена обстановка, шум, цигарен дим).

Потърсете проф. Досю Досков в credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 126