Здраве

8 Февруари 2010

2160

Животът днес

Омлет за красота

След Великите пости дойде и Великото плюскане. Великденските яйца и козунаците, агнето и пържолките качиха холестерола ни. Това медицинско понятие започна да става популярно и у нас, но зад Океана хората говорят по-често за холестерола си, отколкото за времето.

Всъщност това е мазно вещество, което се трупа в клетките на организма ни, и колкото повече се трупа, толкова по-висок е рискът сърчицето ви да се умори и да спре. За да не се случи това, трябва да внимавате какво ядете, да спрете цигарите и да спортувате.

За един от виновниците за качването на холестерола се сочат яйцата, с които често прекаляваме по Великден. Казват, че кокошите продукти са виновни и за излишните килца. Белтъкът е изключително богат на аминокиселини и две яйца на ден се равняват на сто грама месо.
Затова, като отваряте хладилника, можете да пльоснете суровото яйце не в тигана, ами на косата или лицето си. Дамите знаят поне една маска със  сурово яйце. Освен че подхранва изтощената коса, яйцето помага за нейното възстановяване.

Жълтъците подхранват, а белтъците стягат и избелват кожата.
Ако искате да се отървете от лунички, мажете лицето си с жълтък, смесен с пчелен мед в пропорция едно към едно.

За мека и гладка коса разбийте две сурови яйца и масажирайте скалпа, а след това изплакнете със смес от оцет и вода. Правете това поне веднъж месечно.
Комбинацията от кисело мляко и яйце е страхотна за всеки тип коса, но най-вече за суха. Смесете един жълтък с четвърт кофичка кисело мляко и настъргана лимонена кора - със сухата ви коса ще станат чудеса.

За тези, които прекарват много време във вода – плувци, сърфисти, водолази, е полезно да се смесва разбито яйце със зехтин и настъргана краставица.

За да стане косата плътна и да добие желания обем, може да я подхраните с маска от три жълтъка, една супена лъжица зехтин и лъжичка ром.

Яйчен шампоан може да си направите, като смесите едно яйце, половин чаша вода, половин чаша от любимия ви шампоан и лъжичка бадемово масло. Разбийте сместа много добре, но я дръжте в хладилника най-много две седмици.

Тъй че след Великден направете един козметичен омлет за красота. И по-честичко използвайте кокошите продукти не само в кухнята, но и в банята.

За здрава и красива коса:
Разбийте два жълтъка и добавете две супени лъжици рициново масло. Стои се около 20 минути.

За мазна коса:
Смесват се едно яйце, витамин В1 или В6, половин чаша отвара от коприва. Втрийте топлата смес и покрийте главата с найлон, а отгоре с топла кърпа.
След час измийте.

За суха коса:
Необходими са ви едно яйце, една супена лъжица оцет и две зехтин. Със сместа масажирайте скалпа и оставете да престои 15 минути.

Против косопад:
Разтопявате 200 г масло, преди да се втвърди, добавяте един жълтък и 2 г пчелно млечице. Маската се държи в хладилник и се използва на части според дължината на косата. Държи се на косата 3 часа, след което се измива с неутрален шампоан.

За всякакъв тип лице:
Смесете разбит жълтък, половин лъжичка мед и половин брашно. Получената кашица се нанася върху добре измитото лице за 15-20 минути.

За повяхнала суха кожа:
Един жълтък и една чаена лъжичка зехтин се разбиват, прибавя се 1 чаена лъжичка лимонов сок. Маската престоява 20 минути.

Стягаща маска за лице:
Един белтък, четири лъжички стрити кафяви водорасли и една капка масло от здравец. Нанесете тънък слой и изчакайте да изсъхне.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 70