Учени от университета „Суонзи“, Великобритания, проведоха изследване и установиха първите признаци на разстройствата в хранителното поведение като анорексията и булимията. Според специалистите те се появяват 10-15 години преди да бъде диагностицирано заболяването.

„За съжаление много често за такива заболявания научаваме прекалено късно, когато е трудно да се лекуват. Самите пациенти не винаги могат да преценят състоянието си, защото анорексията и булимията са и психически разстройства.“, обясняват авторите на изследването.
В САЩ например хората с разстройства в храненето са около 30 милиона души, във Великобритания с тези проблеми всяка година се сблъскват около 1,6 милиона души. Според статистиката по света на всеки час умира по един човек от тези заболяванията.

В рамките на новото изследване учените анализирали медицинските картони на 15,5 хиляди пациенти, които от 1990 до 2017 г. са имали разстройства в хранителното поведение. Специалистите установили, че още 15 години преди да им бъде поставена диагнозата, те са имали следните признаци:

  • Чести случаи на травматизъм
  • Проблеми с храносмилателния тракт
  • Прекомерна употреба на алкохол, понижен тонус, склонност към депресия
  • Употреба на антидепресанти.
Сподели във Facebook