Учени от университета в Копенхаген установиха, че употребата на по-големи количества сладки продукти влошава кръвоснабдяването в различни органи и тъкани. С годините това може да доведе до сериозни проблеми в дейността на кръвоносната система и животозастрашаващи състояния, включително инсулт и инфаркт.

Специалистите провели изследване с участието на 12 мъже, които употребявали 225 грама захар на ден. Две седмици след началото на експеримента тестовете показали, че в крайниците им постъпва 17% по-малко кръв. Учените са на мнение, че по същия начин започват да страдат сърцето и мозъкът, а с течение на времето ситуацията ще се влошава.

Експертите смятат, че една подсладена напитка от време навреме няма да нанесе сериозна вреда върху здравето, ако човек се храни правилно и в менюто му присъстват много плодове, зеленчуци и ядки. Но при постоянна употреба на захар, последващите проблеми с кръвоносните съдове са сравними с бързо стареене. Това увеличава риска от сериозни заболявания, които са типични за възрастните хора. За да възстановят нормалните функции на кръвоносната си система, на участниците в експеримента им били необходими две седмици.

 

Сподели във Facebook